Forenzičari pronašli ostatke  najmanje 200 žrtava u masovnoj grobnici kod Prijedora

Forenzičari pronašli ostatke najmanje 200 žrtava u masovnoj grobnici kod Prijedora

FORENZIČARI Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO) su na području masovne grobnice Jakarina kosa kod Prijedora pronašli veliku količinu teško oštećenih posmrtnih ostataka i za sada se pretpostavlja kako je riječ o kostima barem dvije stotine osoba što su ih ubili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, prenosi u ponedjeljak “Oslobođenje”.

Voditelj područnog odjela INO u Bihaću Mujo Begić kazao je kako se tijekom iskapanja na lokalitetu nekadašnjeg površinskog kopa rudnika Jakarina kosa svakodnevno pronalaze nove kosti ali i ostaci eksplodiranih mina korištenih za uništavanje posmrtnih ostataka pri pokušaju prikrivanja tragova počinjenih zločina.

“Svakodnevno nailazimo na posmrtne ostatke no teško je procijeniti koliko smo žrtava do sada našli s obzirom da su ostaci prilično uništeni”, kazao je Begić.

Jakarina kosa

Jakarina kosa klasificirana je kao tzv. sekundarna masovna grobnica a utvrđeno je kako su tamo početkom jula 1993. prebacivani i pri tom uništavani posmrtni ostaci ubijenih Hrvata i Bošnjaka koji su prvotno pokopani u masovnoj grobnici kod rudnika Tomašica.

Nakon pokapanjatijela u Jakarinoj kosi srpska je vojska i policija cijelo područje minirala.

Zbog opasnosti koju predstavljaju neeksplodirane mine postupak ekshumacije traje već godinama a u tijeku je treći pokušaj pronalaska svih skrivenih tijela.

“Ovoga puta radimo detaljnije nego ikada do sada. Nevjerojatno je kolika je šteta ovdje učinjena miniranjem”, kazao je Begić.

Po dostupnim podacima na području općine Prijedor u velikom valu entičkog čišćenja od nesrpskog stanovništva ubijeno je više od tri hiljade Hrvata i Bošnjaka.

Do sada su pronađena tijela oko dvije i pol hiljade ubijenih kojih su evidentirani kao nestali a traga se za posmrtnim ostacima još oko 650 osoba.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.