Otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora: Činite zločin šutnje!

Povodom obilježavanja Dana bijelih traka, direktor Festivala MESS, reditelj Dino Mustafić uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Marku Paviću u kojem se kaže:

Poštovani gradonačelniče Pavić, obraćam Vam se javno kao najodgovornijem čovjeku grada sa zahtjevom da pokrenete inicijativu podizanja spomenika za 102 ubijene djece Prijedora u gradskom centru. Ovaj zahtjev je upućen Gradskoj skupštini još u novembru prošle godine od strane roditelja i 1000 građana Prijedora. Nisu još dobili nikakav odgovor.

Ravnodušnost prema počinjenom zločinu je najviši stepen okrutnosti i slijepoće. To je nastavak zla koje ponižava žrtve i produbljuje jaz među etničkim zajednicama u vašem gradu. Taj ponor i jaz su mogući prostor nekih budućih sukoba i nesporazuma za koji ćete i Vi snositi svoju moralnu i istorijsku odgovornost.

Naša epoha je obilježena ravnodušnošću prema bezbrojnim žrtvama tolikih nepravdi koje su počinjene u BiH, kao i prema našoj vlastitoj sudbini ako ne njegujemo kulturu saosjećanja i empatije. Samo tako buduće generacije neće nikada ponoviti okrutnost prema onima koji su drugačije nacionalnosti ili vjerske pripadnosti.

Vi imate dužnost da ne ostavite svom gradu u naslijeđe svijet ubica, već svijet kao mjesto na kojem je moguće zivjeti u humaniziranom i harmoniziranom društvu. Takav spomenik će biti čin ljubavi i pokajanja koji će nas ujedinjavati u pamćenju ubijene i nedužne djece, buditi u nama milost i pravednost za žrtve zločina i terora, otvoriti proces savjesnog i odgovornog suočavanja sa prošlošću bez kojeg nije moguća niti budućnost.

Na taj način ćete pokazati, u skladu sa civilizacijskim normama i idejama koje retorički dijeli i vaša politička opcija u  evropskim perspektivama, da ste spremni odreći se političkog i vojnog vrha  Republike Srpske koji je bio odgovoran za zločine počinjene u Vašem gradu 90-ih.

Ukoliko budete ignorisali ove apele i krikove za pravdom i istinom činite najveći zločin. Zločin šutnje!

S poštovanjem,

Dino Mustafić, reditelj, direktor Festivala MESS

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.