„Budi optimista, pridruži se!“

„Budi optimista, pridruži se!“

„Budi optimista, pridruži se!“

Kozarac je povatničko mjesto, administrativno pripada Gradu Prijedoru, smješteno u sjevrno-zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Na području Kozarca koje obuhvata pet mjesnih zajednica, živi 6-8 hiljada povratnika među kojima značajan broj mladih koji su neaktivni u društvenom životu i postaju „nevidljivi”, marginalizovani dio društva, a njihove potrebe bivaju zanemarene.

Mladi predstavljaju izuzetno značajnu kategoriju stanovništva i buduće nosioce promjena u društvu zato je neophodno posvetiti adekvatnu pažnju njihovim potrebama, stavovima i željama, kao i podršci i razvoju omladinskog aktivizma.

Uzroci ovakvog stanja su teška politička, ekonomska i socijalna situacija u gradu Prijedoru, nezainteresovanost gradskih vlasti za rješavanjem problema, nedovoljna uključenost mladih u razvoju zajednice, nedostatak aktivnosti u koje bi mladi mogli da se uključe i na taj način steknu nova znanja i rade na ličnom razvoju, nedostatak motivacije kod mladih za aktivnim učešćem u riješavanju problema u zajednici te nedostatak prostora gdje bi mogli provoditi svoje slobodno vrijeme na kreativniji način uz druženje i edukaciju daleko od kafića, sportskih kladionica i interneta.

Kozarac postaje mjesto bez kulturno-sportske ponude i počinje da gubi svoj kulturni identitet. Mladi se međusobno udaljavaju, postaju depresivni i pasivni, zatvaraju se u kuće i svoju budućnost vide u napuštanju rodnog kraja i sve češći su primjeri odlaska mladih u inostranstvo u potrazi za boljim životom.

Razlozi za projekat “Budi optimista, pridruzi se” su proizišli iz naše našeg iskustva i svakodnevnog susretanja sa mladima i njihovim problemima i potrebama.

Projekt je osmišljen u svrhu unaprijeđenja kvaliteta življenja mladih u Kozarcu promocijom i jačanjem omladinskog aktivizma u lokalnoj zajednici. Ciljevi projekta su povećati nivo svijesti javnosti i mladih o značaju i ulozi civilnog društva i aktivizma, i stepena aktivnog učešća mladih u životu lokalne zajednice.

Do postizanja postavljenih ciljeva doći će se kroz niz planiranih aktivnosti: promotivnom kampanjom „Budi optimista, pridruži se!“ putem interneta www.kozarac.ba i FB-a, postavljanjem promotivnih postera na javnim mjestima i djeljenjem brošura, jednom trening radionicom pripreme, planiranja i pisanja projektnog prijedloga i programom edukacije „Škola u prirodi“ koji sadrži šest predavanja na teme civilnog društva i aktivizma i organizovanjem dvije radne akcije. Projekat okuplja 30 mladih, starosti od 15 do 30 godina sa područja pet mjesni zajednica: Kozarac, Kozaruša, Kamičani, Trnopolje i Kevljani, pruža podršku njihovom organizovanju, podučava boljem razumijevanju vrijednosti projekta kao sredstva ostvarivanja ciljeva i osnažuje vještinama koje se odnose na pripremu kvalitetnih prijedloga projekata i kako voditi projekte unutar organizacije.

Realizacijom projektnih aktivnosti pružiće se mladima mogućnost organiziranog provođenja slobodnog vremena, kreativnog stvaralaštva, sticanja novih vještina te druženja i upoznavanja. Osiguraće se da mladi razviju ideje za projekte i inicijative koje mogu biti realizovane nakon realizacije ovoga projekta.

UG “Optimisti2004-Kozarac”

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.