23. godišnjica od napada Vojske RS-a

 

 Nekoliko hiljada stanovnika Kozarca i njegove regije danas su mimohodom glavnom gradskom ulicom i obilaskom šehidskog mezarja u naselju Kmičani, obilježili 23 godine od napada VRS-a i razaranja ovog gradića u podnožju Kozare i pet naselja sa bošnjačkom većinom.

Oni su se nakratko zaustavili ispred spomen obilježja u centru grada, podignutog prije nekoliko godina, na čijim su zidovima uklesana imena 1.226 lica poginulih u proteklom ratu sa područja regije, gdje su položili cvijeće i odali počast stradalim.

Ovo je 16 godina kako Medžlis Islamske zajednice Kozarac obilježava godišnjicu napada Vojske RS-a  na Kozarac i njegovu regiju, a njegov predsjednik  Teufik Kulašić kazao je da nema niti jedne porodice bošnjačke nacionalnosti koja nije izgubila bar jednog člana u proteklom ratu.

Među onima koja je izgubila više članova bila je i Arifa Garibović. Ona je naime, izgubila šest sinova, a za života nije uspjela da ih ukopa u mezare, jer nisu pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

“Nažalost ona, ali ni mnogi drugi nisu uspjeli da ukopaju svoje najmilije, pošto ih je smrt spriječila u tome. To će se i ubuduće dešavati, pošto sporost u pronalasku posmrtnih ostataka poginulih i njihova identifikacija nekom odgovara”, kazao je Kulašić.

Na šehidskom mezarju u Kamičanima ukopani su posmrtni ostaci 724 poginulih i identifikovanih lica kojima su njihove porodice i građani proučili Fatihu.

Pripadnici VRS-a su na današnji dan prije 23 godine izvršili napad na Kozarac i naselja sa bošnjačkom većinom i razorili ih.

Dio njihovog stanovništva je upućen u Prijedor, a dio u tek formirane logore Trnopolje, Keraterm i Omarska, iz kojih mnogi nisu doživjeli njihovo raspuštanje.

Po zatvaranju logora stanovništvo kozaračke regije je prognano i danas većina njih živi u zapadnoevropskim i skandinavskim zemljama, Americi  i Australiji.

Zahvaljujući  međunarodnim donatorima, ali i ličnim sredstvima građana, te manjim novčanim donacijama sa lokalnog, republičkog i državnog nivoa,ovaj gradić i naselja su za kratko vrijeme obnovljeni.

Angažovanjem njegovih građana i realizacijom njihovih poslovnih ideja  Kozarac je prerastao u moderan gradić, koji broji više preduzeća nego što ih je imao prije rata.

Mnogi Kozarčani koji su se odlučili na povratak, vratili su se svojoj predratnoj djelatnosti, a mnogi su pokrenuli vlastiti biznis.

“Kozarac i pet naselja su obnovljeni, ali to nije dovoljno, pošto mladi zbog teške ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini, napuštaju ovu regiju i svoj život nastavljaju u inostranstvu. Ovdje je prije rata živjelo 22 hiljade stanovnika bošnjačke nacionalnosti, a sada ih živi sedam do osam hiljada”, istakao je Kulašić.

Grad i regija posebno ožive u ljetnim mjesecima, kada ih za vrijeme godišnjih odmora posjećuju njihovi nekadašnji stanovnici.

(AA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.