RAMAZANSKA PORUKA GLAVNOGA IMAMA

RAMAZANSKA PORUKA GLAVNOGA IMAMA

U ime Allaha Milostivog Samilosnog!

Hvala Allahu dž.š. koji nas je počastio islamom i ramazanom. Salavat i selam neka je na najplemenitijeg Allahovog roba, Muhammeda, alejhisselam, na njegov uzoriti rod i ashabe, a Allahova milost neka je na naše merhume, posebice naše šehide!

Draga braćo i sestre!

Allah dž.š. nas je počastio da smo dočekali i ovogodišnji ramazan. Počast ovoga mubarek mjeseca je neizmjerno velika za onoga ko ga iskoristi, a propast izrazito velika za onoga ko ga u nemaru provede. Zbog toga sebe i Vas želim podsjetiti na riječi najuzoritijeg Allahovog roba, Muhammeda, alejhisselam, koji je u jednoj od svojih predramazanskih hutbi svojim  suvremenicima, ali i svim ljudima do Dana sudnjega, najpotpuniju poruku odaslao, a ona glasi:

”O ljudi, došao vam je mjesec ramazan sa blagoslovom, milošću i oprostom, mjesec koji je najblagoslovljeniji od svih mjeseci, čiji su dani važniji od svih drugih dana, čije su noći značajnije od svih drugih noći, čiji su trenuci bolji od svih drugih trenutaka. To je mjesec u kome ste pozvani Allahu u gostoprimstvo gdje ste određeni za one kojima će On počasti ukazati. Vaše disanje u ovome mjesecu je tesbih (spominjanje Allaha), a spavanje ‘ibadet (bogoslužje). Vaše djelo koje  izvršite u ovom mjesecu bit će primljeno kod Allaha, a dova uslišena. Tražite od svoga Gospodara, iskrenim nijjetom i čistim srcem da vas pomogne u postu koji vam je propisao i u učenju Knjige koju vam je objavio. Nesretan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskraćen Allahov oprost. Sjetite se dok ste gladni i žedni, gladi i žeđi Sudnjeg dana. Dijelite onima koji su siromašni i napušteni. Poštujte starije i imajte milosti prema mlađima. Održavajte rodbinske veze! Oborite poglede od onoga što vjerniku nije dopušteno gledati i što je vjerniku zabranjeno slušati. Smilujte se prema siročadima drugih i Allah će se smilovati prema vašim. Tražite od svoga Gospodara da vam oprosti  grijehe. Dignite svoje ruke Allahu sa dovom poslije svakog namaza. To je najbolje vrijeme za dovu u kome Allah obasipa svoje robove milošću i prima dovu koja mu bude upućena. O ljudi, vaše duše su ovisne o vašim djelima. Oslobodite ih traženjem oprosta od grijeha. Vaša leđa su natovarena teškim teretom. Ublažite tu težinu što dužom sedždom. Znajte da se Allah kune svojom veličinom da neće mučiti one koji klanjaju i sedždu čine i da ih neće uplašiti džehennemskom vatrom na Dan kad de se svi ljudi dići pred Gospodarem svjetova.”

Ovim riječima našeg Miljenika i Poslanika, alejhisselam, ne želim ništa dodati već želim uputiti hajr dovu i čestitati Vam nastupajući mubarek mjesec ramazan.

Uzvišeni Allahu, daruj nam iskrenosti, snage i volje da ovaj mjesec u Tebi najdražem stanju provedemo!

Gospodaru naš, pomozi islam i muslimane gdje god da se nalaze! Nemoćnima daruj snagu, potrebne opskrbi, bolesne izliječi, napuštenima podari društvo, a tlačene oslobodi iskušenja koje si im dao.

Neka Vam je svima

RAMAZAN MUBAREK OLSUN!

Amir ef. Mahić

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.