Prijedorske vlasti šute o spomeniku ubijenoj djeci

 

Šetnjom kroz glavnu ulicu te postavljanjem ruža sa imenima ubijene djece na glavnom trgu u Prijedoru, u nedjelju, 31. maja, bit će obilježen Dan bijelih traka.

Tog dana prije 23 godine nesrpskom stanovništvu u Prijedoru je rečeno da na kuće moraju okačiti bijele zastave, a u slučaju kretanja gradom, oko ruke svezati bijele trake.

Mjesec dana prije, srpska strana je nasilno preuzela vlast u Prijedoru. Na Radiju Prijedor emitovan je proglas nove vlasti. Poručeno je da “na ovim našim pitomim kozarskim prostorima ne smije nikada više biti rata i pokolja, ruševina i paljevina, zgarišta i jauka”. Ipak, od tada je život u tom gradu promijenjen zauvijek.

“Za nesrpsko stanovništvo život je bio jako težak i mučan. Imali smo ograničeno kretanje – ako biste otišli nešto da uzmete sebi u dućan, morali ste nositi bijele trake”, rekla je u Haškom tribunalu jedna od Prijedorčanki.

Građanska inicijativa “Jer me se tiče” pozvala je građane da obilježe Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru:

“Pozivamo sve ljude da, barem na 31. maj, dođu u Prijedor zajedno i stanu rame uz rame protiv segregacije i diskriminacije žrtava.”

U Inicijativi ističu da građani svojim prisustvom u Prijedoru na taj dan pomažu roditeljima da konačno naprave spomenik za 102 ubijene djece. Peticija za izgradnju spomenika predana je prošle godine, ali se prijedorska skupština o tome još nije izjasnila.

“Međunarodni dan bijelih traka će, stoga, biti i oblik protesta protiv ovakvog postupanja lokalnih vlasti”, kažu iz Inicijative.

Oko 3.000 ljudi ubijeno je 1992. godine na području Prijedora. Za mnogima i danas tragaju porodice preživjelih. Haški tribunal i Sud BiH do sada su osudili 28 osoba na blizu 500 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom Prijedora.

Najveća kazna izrečena je Milomiru Stakiću – 40 godina zatvora. Haški sud je zaključio da je Stakić, kao glavna politička ličnost u Prijedoru, odigrao važnu ulogu u etničkom čišćenju grada. Prema presudi, Stakić je bio član udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj “konsolidovanje srpske kontrole u općini po svaku cijenu”.

“To je za posljedicu imalo široko rasprostranjena ubistva koja su srpske snage počinile u naseljima, okolnim područjima i logorima širom općine”, navodi se u presudi.

Ove godine je američka država Michigan usvojila rezoluciju kojom 31. maj proglašava Danom bijelih traka.

(Amer Jahić; BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.