”Sunčeva jedra “ povezala ”Austronet ” i nekoliko privatnih BiH firmi

 

„Austronet“ iz Kozarca, izvozno orjentisano preduzeće koje se bavi izradom zaštitnih mreža, nudi vrlo jednostavan recept izlaska na ino tržište.

Preko  novog  proizvoda, pod nazivom „Sunčeva jedra“, koja su konkurencija klasičnoj tendi, kozarački „Austronet“ je u zajedničkom nastupu okupio privatne firme poput „Topinoxa“ iz Prnjavora, „Gata-a“ iz Sanskog Mosta, „Alumile „ iz Vlasenice i  firme „ Karabašić „ iz Kozarca.

-Praktično riječ je o timskom radu  Jedni se bave izradom rosfrajnih dijelova, drugi aluminijskih sistema, treći željeznih konstrukcija  koje u Austriji sklapamo u jedan proizvod, Sunčeva jedra, ili „Soliday“.“ Austronet „ je na taj način pokazao put kojim bi ekonomski ujedinjene inače  trebale poslovati privatne BiH firme. Nema potrebe da kupujemo  neke dijelove u Mađarskoj ili Kini,  kad ih imamo ovdje kod domaćih proizvođača, na dohvat ruke . Samo se treba povezati, a ostalo ide samo od sebe.

„Austronet“ je već poznato ime u inostranstvu, tako da je tu mogućnost iskoristio u cilju povezivanja firmi koje to nisu i na taj način im omogućio prilično unosan i stabilan posao    – kaže Enes Kahrimanović, direktor „Austroneta“.

Do kraja  2015 godine  u „Austronetu „ planiraju da završe skladišni prostor površine oko 1500 metara kvadratnih u kojem bi uz stranog investitora, koji je već na pomolu, ušla i u nova zajednička ulaganja.

Firma „ Austronet“ trenutno zapošljava 74 radnika s prosječnom platom koja iznosi oko 760 maraka. Široj, BiH javnosti,  postala je poznata i po tom što njeni radnici godišnje dobiju čak 14 plata.

(avaz/infoprijedor.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.