Isljednik suočen s nekažnjenim zločinom u logoru Keraterm

 

Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću zaključeno je za ovaj tjedan iskazom Miše Rodića, bivšeg vojnog isljednika u logoru Keraterm i sadašnjeg načelnika odjeljenja za boračku administraciju Prijedora, općine u kojoj je prema optužnici 1992.godine počinjen progon Hrvata i Bošnjaka s razmjerom genocida.

Rodić je kao svjedok obrane krivnju za sukob u Prijedoru svaljivao na bošnjačke formacije Zelene beretke, nakon čega je tužiteljstvo osporavalo njegovu vjerodostojnost – podsjećajući na nekažnjene zločine u logoru Keraterm – za koje je kao vojni obavještajac – morao znati.

Rodić je kao isljednik iz logora Keraterm nakon rata nastavio nesmetano svoju karijeru u državnim službama, a na užas udruženja Prijedorčanki „Izvor“ i Udruge logoraša Prijedor 92 – izabran je prošle godine i za predsjednika Teniskog saveza Bosne i Hercegovine.

U svom protivljenju imenovanju Rodića udruge žrtve su podsjetile na masovno pogubljenje preko 150 osoba u sobi 3 u Keratermu, a kao svjedoka obrane na to ga je podsjetio i haški tužitelj Artur Traldi.

„A Vi tvrdite da je 150 ljudi ubijeno na drugoj strani ulice, a da Vi sada 23 godine kasnije ne znate ni u kojoj se sobi to dogodilo? Je li to Vaš iskaz?“, suočio je svjedoka tužitelj.

„Točno. Ja sada prvi put čujem da je to soba 3 – od Vas.“, ograđivao se Rodić.

O logorima kao prihvatilištima

Uz osporavanje svojih saznanja o zločinima u Keratermu, Rodić je kao svjedok obrane osporavao i da se uopće radilo o logoru, govoreći o prijedorskim zatočeničkim centrima – kao prihvatilištima. Tužitelj Traldi ga je potom suočio i s dokumentom Glavnog štaba VRS-a na čijem je čelu bio general Mladić – a u kojem se vidi da su i vojno-političke vlasti bosanskih Srba bile svjesne da se radi o logorima – budući da se spominje kratica LRZ – ili logor ratnih zarobljenika.

Kao vojni obavještajac Rodić je ustvrdio da to također prvi put vidi.

„Ja ću iznijeti dvije tvrdnje gospodine. Redom – prvo da nije vjerodostojno s obzirom na ono što ste radili za vrijeme rata – da niste upoznati s ovom skraćenicom. Tvrdim da ono što ste sada rekli da jednostavno nije istina. Što kažete na to?“, zaključio je tužitelj.

„Mislim da imate pravo da tvrdite što hoćete.“, odvratio je svjedok obrane.

Na sudskom zasjedanju u četvrtak general Mladić nije bio prisutan, ali je dao dozvolu da se suđenje odvija i bez njega. U sudnicu će se vratiti u nastavku suđenja idući ponedjeljak kada je najavljen novi iskaz svjedoka obrane u vezi optužbi za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

 

(RSE)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.