KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Dan za dan i evo ispracamo i drugi mjesec u godini, veljaca ko veljaca, u momentu snijeg do koljena a onda nekako za dan nestane, ono najbitnije dan je dosta produzio tako da smo prelomili ono najgore od zime. Iako sam planirao vise pisati, opet su me neke privatne stvari odvukle u drugom pravcu ali iako virtualno nismo bili aktivni, dosta razgovora je bilo o nekom buducem radu ove stranice, ono sto je bitno, ne radi se samo o ovome virtualu vec o nasoj cjelokupnoj situaciji i nasem osnazivanju pogotovo u ekonomskom i obrazovnom smislu.

Dosta toga se radi na pripremi prvog sastanka sad pocetkom aprila, odnosno za Uskrsnje praznike kad ocekujemo veci broj nasih sugradjana koji bi bili zainteresovani za aktivno ucestvovanje.

Radi se o projektu kojim bi se povezivali svi kapaciteti na regiji a i sire, te stvarali fondovi za investiranje, i o tome cemo svakako vise pisati u buducnosti, i to je tema koju ce buduci kozarac.ba svakako redovno pratiti i informirati.

U zadnje vrijeme cesto sam u Zagrebu, iako sam prije dosta puta boravio u njemu, nisam razmisljao da bih se u zivotu nesto vise vezao za ovaj grad, i zadnjih godina uglavnom smo se vozili do Gorice i aerodroma i ne sjecam se kad sam zadnji put vidio Bana na trgu.

Kako se pojavio Facebook tako smo poceli pisati “onaj osjecaj”, i mene je tako spucao onaj osjecaj kada sam ugledao sliku  sina na izlogu gdje su prestavljeni maturanti osnovne skole, i shvatio kako  vrijeme gazi, plus me obuzela ona roditeljska briga u kom smjeru nastaviti dalje njegovo skolovanje. Vjerujem da dosta nasih roditelja ima tih briga s obzirom da u Kozarcu nema srednjih skola i na sav nas obrazovni sistem.

Igrom slucaja, Emanullah je izabrao Islamsku gimnaziju dr. Ahmed Smajlovic u Zagrebu i prikljucio se nekolicini nasih skolaraca koje svoje obrazovanje sticu u Hrvatskoj, tako da se nekako ponovo otvorio put ka zapadu.

Skola je u sastavu Islamske zajednice Hrvatske sa dosta kvaltetnim programom i internatskim smjestajem.

Mislim da pored samog obrazovanja, sam zivot u gradu poput Zagreba je veliko iskustvo, ja se vise ne usudim svercati tranvajem po Zagrebu, dok ovi mladji…:)

Ono sto mogu biti ponosan, i nadam se da ce u buducnosti o tome drugi pisati, a sto pored licnog smatram i jednim kozarackim uspjehom, je da imamo jednog mladog igraca koji je ponikao u Bratstvu, koji je trenirao sa rah. Mahmuljinom, Zerom, Sanelom, poslije toga jedan period proveo Rudaru a evo vec zadnjih nekoliko mjeseci u Dinamovim kadetima, cekamo jos Fifinu registraciju kako bi to bilo i zvanicno.

Insallah, mogli bi ozbiljnije poceti navijati za Zmajeve 🙂

To je onaj osjecaj… Kad se vidis u izlogu…

Prosle sedmice u Kozarac je stiglo pedesetak zadrugara iz Maglaja, zajedno sa njihovim opstinskim predstavnicima.

Oni su u vidu studijskog putovanja dosli da posjete Farmu Arifagic u cilju boljeg povezivanja i strucne saradnje.

Farma Arifagic je najveca farma NRF-a u svijetu, i sigurno je vec prepoznata kao model odlicnog investiranja i nacina u kom pravcu treba da ide ne samo Bosna i Hercegovina, vec, vjerujte mi cijeli Balkan.

Cini mi se da su Kozarcani najmanje svjesni, da se mogu ponositi sto je Centar izgradjen u Kozarcu i nudi mnoge mogucnosti za daljni razvoj.

Nakon obilaska farme i upoznavanjem sa cijelim procesom, u restoranu Stara Basta odrzana su predavanje na temu boljeg uzgoja stocne hrane koja su drzali profesori sa Novosadskog Instituta.

Dogovorena je daljnja saradnja sa ciljem otvaranja slicnog centra na podrucju Maglaja, koji je zbog proslogodisnjih majskih poplava pretrpio dosta stete i u stocnom fondu, tako da su interesi i potrebe za ovakvim projektima jos vece.

Spominjali smo da je nase vatrogasno drustvo obogatilo svoj vozni park. Radi se o Mahindra Goa Pick-up-u terenskom vozilu opremljenom sa visoko tlacnom pumpom  HDL-250 i spremnikom vode od 300 litara, sa mogucnoscu upotrebe pjene.

Radi se o vrlo zahvalnom vozilu za sumske pozare ali i za sve ostale akcije gasenja.

Ovaj vikend, nasi vatrogasci, posebno vozaci, imali su upoznavanje sa vozilom i njegovim tehnickim i taktickim mogucnostima.

Novo vozilo, pokrece i novo pitanje, a to su smjestajni kapaciteti koji nedostaju, odnosno Vatrogasni dom, sto je vjerujem jedna od buducih epizoda koju treba da zajedno iznesemo, jer su to nasi  vatrogasci vec davno i zasluzili i spasili.

Sredstva za nabavku vozila obezbjedio je Vatrogasni Savez RS-a kroz svoja namjenska sredstva za nabavku opreme za vatrogasne jedinice, vrijednost vozila zajedno sa pumpom, spremnikom i signalizacijom iznosi 70 000 KM

Kako su kasnili sa pocetkom nastave, nasi osnovci odradjuju subote, tako da se vikend za mnoge skratio 🙂

Polako se budimo, sezona pocinje, novo proljece je pred nama, Prvi mart je prvi ispit…

Za kraj, ono sto me raduje jeste da je i nasa omladina dosta aktivna, vec dva sastanka u Istambulu i krecemo sa konkretnim koracima, iskreno se nadam da ce se medju njima naci i nasi buduci admini, kako na stranici, tako i na nasem radiu Ozon,

Vjerujem da cemo i o ovome vise pisati u buducnosti pogotovo sto vec imamo projekte koje trebamo zajedno osmisliti i realizovati a koji ce nam pomoci da ojacamo nase kapacitete u Optimistima,

Onaj osjecaj, kad krenes pisati u nedelju a zavrsis za ponedeljak…

Novi radni dan, nova nafaka

 

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.