Podignuta optužnica protiv 15 osoba za ratne zločine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 15 osoba za zločine protiv čovječnosti počinjene u Prijedoru.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, koje je optužnicu proslijedilo na potvrđivanje Sudu BiH, radi se o jednoj od najopsežnijih optužnica za ratne zločine u Prijedoru, koja se odnosi na ubistvo više od 150 žrtava s područja sela Zecovi 1992. godine.

"Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu za zločin protiv čovječnosti, počinjen nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, 1992. godine. Optuženi se terete da su u svojstvu zapovjednika i vojnika VRS-a, policije i Kriznog štaba, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo u selu Zecovi kod Prijedora. Terete se za ubojstva, mučenja, silovanja i druge torture, kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi općina Prijedor, kao kaznena djela koja su učinjena u okviru djela progona bošnjačkog stanovništva s područja sela Zecovi", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, iz člana 172. Krivičnog zakona BiH, a optuženi su: Dušan Milunić zvani Bizon, rođen 1962. godine u Rasavcima, općina Prijedor, državljanin BiH, Radomir Stojnić zvani Grom, rođen 1943. godine u Rasavcima, općina Prijedor, državljanin BiH, Radovan Četić zvani Rade, rođen 1958. u Rasavcima, općina Prijedor, državljanin BiH, Duško Zorić, rođen 1971. u Kladovu u Srbiji, državljanin BiH, Zoran Stojnić, rođen 1971. u Rasavcima, općina Prijedor, državljanin BiH, Željko Grbić, rođen 1968. u Rasavcima, državljanin BiH, Ilija Zorić, rođen 1972. u Rasavcima, općina Prijedor, državljanin BiH, Zoran Milunić, rođen 1969. u Rasavcima, općina Prijedor, državljanin BiH, Boško Grujičić zvani Božo, rođen 1967. u Prijedoru, državljanin BiH, Ljubiša Četić, rođen 1969. u Sarajevu, državljanin BiH, Rade Grujčić zvani Gruja, rođen 1967. u Prijedoru, državljanin BiH, Uroš Grujčić, rođen 1961.godine u Zecovima, općina Prijedor, državljanin BiH, Rajko Grbić zvani Paja, rođen 1967. u Prijedoru, državljanin BiH, Zdravko Antonić zvani Liko, rođen 1957. u Rasavcima, općina Prijedor, državljanin BiH i Rajko Gnjatović zvani Aćim, rođen 1960. u Prijedoru, državljanin BiH. Svi navedeni se nalaze u pritvoru.

Optuženi se, između ostalog, terete i za ubistvo 29 žena i djece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina, počinjeno 25. jula 1992. godine, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnica za kojom se još uvijek traga. Posljedica ovog ratnog zločina bila je da u selu Zecovi nije ostao niko od najmanje 701 stanovnika bošnjačke nacionalnosti, koliko je evidentirano popisom 1991. godine. 

"Ovaj predmet odnosi se na jedno od najvećih stradanja bošnjačkih žrtava na području Prijedora, a Tužiteljstvo BiH provelo je detaljnu i opsežnu istragu kako bi prikupilo dokaze za podizanje optužnice protiv odgovornih. Dio posmrtnih ostataka žrtava, pronađen je i identificiran u masovnoj grobnici Tomašica, a za dijelom posmrtnih ostataka, Tužilaštvo BiH zajedno s nadležnim institucijama i policijskim agencijama intenzivno traga", navode u Tužilaštvu BiH.

U okviru predmeta, Tužilaštvo BiH predložilo je pozivanje oko 100 svjedoka i stručnih vještaka, te je priloženo više hiljada stranica dokaznog materijala u ukupno 556 dokaza, kojima će dokazivati krivnju optuženih.

Za još trojicom osumnjičenih, Jugomirom Marčetićem, Miodragom Vujičićem zvanim Crnogorac i Slavkom Antonićem zvanim Lika, koji se kriju i trenutno nisu dostupni pravosuđu BiH, bit će zatraženo raspisivanje međunarodne potjernice.

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.