PREMIJERA FILMA ‘SJETI ME SE’

Kratki dokumentarni film ”Sjeti me se” premijerno će biti prikazan u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Prvi je to film Prijedorčanke Azre Hodžić, mlade studentice dramaturgije na Univerzitetu New York, i prvenac u produkciji Udruženja Prijedorčanki ”Izvor”.

Film je priča o djeci koja su u ratu prerano ostala bez roditelja, toliko rano da im je oteto i sjećanje na njih. Hasema je imala dvije godine kada joj je otac odveden u logor Keraterm a Lejla tek nekoliko mjeseci kada se njenom ocu izgubio svaki trag.

Pretpremijerno film će  biti prikazan u sali hotela Prijedor 5.decembra sa početkom u 17:00 h, a u sarajevskom SARTR-u premijera je zakazana 9.decembra sa početkom u 18:00 h.

Nakon projekcija planirane su panel diskusije. U Sarajevu će se razgovarati na temu transgeneracijskog prenosa traume i značaja memorijalizacije a u Prijedoru o tome kako lično sjećanje učiniti javnim.

Međunarodni centar za tranzicijsku pravdu će distribuirati film kao dio globalne online kampanje obilježavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, s ciljem skretanja pažnje na dugoročne posljedice prisilnog odvođenja i "nestanaka" roditelja na njihovu djecu.

“Sjeti me se” je potresan ali i suptilan film. Njegova snaga dolazi iz isprepletenosti priča dvije protagonistikinje čija se emocionalna iskustva umnogome razlikuju. Ipak, ti kontrasti, ali i zajednička matrica njihovih reakcija, snažno svjedoče o otrovnoj zaostavštini “nestanaka” njihovih očeva na dječije živote, bez obzira da li im se sve kaže još dok su mališani, ili ih se pokuša “zaštititi od istine”- David Tolbert, predsjednik Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu

Nestale osobe su najeklatantniji primjer kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Pored prava na život i svih drugih prava njima je uskraćeno i pravo na identitet i dostojanstven ukop. Posljedice ovog zločina protežu se i na porodice nestalih osoba, posebno njihovu djecu. Ogromna većina djece nestalih osoba prolazi kroz život u potrazi za odgovorima do kojih je teško doći, noseći emocionalne ožiljke čak i kada preživjeli članovi porodice pokušaju da ih zaštite od stvarnosti ne kazujući im punu istinu.

Film je snimljen uz podršku Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i prvi je u nizu filmova koje Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” namjerava realizovati kao vlastiti prilog izgradnji kulture sjećanja u Prijedoru i Bosni i Hercegovini.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.