Usvojen sporni Zakon o javnom redu i miru

Narodna skupština RS usvojila je danas Zakon o javnom redu i miru sa 46 glasova "za". Poslanici opozicije su ponovo napustili skupštinsku salu, ističući da ne žele glasati za diktatorski akt.

 Narodna skupština RS je usvojila amandman koji određuje da neće biti prekršajno ni krivično gonjeni svi oni koji na društvenim mrežama budu kritikovali državne ustanove i političke funkcionere.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da opozicija ne želi glasati za represivni i nedemokratski zakon i da tu privilegiju ostavljaju onima kojima su puna usta demokratije.

"Predloženi i usvojeni amandmani su udarac u prazno, jer nijedan nije poništio tvrdnju da se internet tretira kao javno mjesto. Policija sada može da privede koga hoće bez naloga tužioca i da ga zadrži u protvoru 24 sata. Ministar Lukač je rekao da Republika Hrvatska ima isti takav zakon, ali to je laž, jer taj zakon kao javno mjesto tretira balkone, dvorišta i terase, ali nigdje ne pominje internet. Vlast je ponovo obmanula građane", rekao je Čavić.

Miladin Stanić iz SDS-a je istakao da režim u RS donosi drakonske zakone umjesto da se bavi postojećim problemima. Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo dodao je da će se danom stupanja ovog zakona na snagu sve u RS promijeniti.

"Ovo je dokaz da se režim boji. Boji se naroda, naroda koji je više gladan nego sit. A u sukobu naroda i režima – narod nikada ne gubi", smatra Brčkalo.

Novinar Mito Travar rekao je da je objavljivanje audiosnimka na kojem Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika u NSRS natjeralo vlast u RS da predloži, a potom i izglasa ovakav zakon.

"Tehnički je veoma teško pratiti sve društvene mreže. To je kao sa zakonom koji govori o obavljanju fizioloških potreba na javnim mjestima. To je gotovo nemoguće kontrolisati. Ipak, ako vlast bude ciljano kontrolisala neke medije pomoću ovog zakona, jasno je da je onda on diktatorskog i nedemokratskog karaktera", smatra Travar.

(Klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.