Poziv na akciju: Sedam dana ljudskih prava

Inicijativa Jer me se tiče poziva aktiviste organizacija za ljudska prava, sindikate u Bosni i Hercegovini, udruženja žrtava, organizacije manjinskih grupa, studente, umjetnike, građane, te ostale ranjive grupe i pojedince da u sedmici od 4. do 10. decembra 2014. godine organizuju javne skupove, tribine, izložbe, protestne marševe i druga događanja u javnom prostoru. Cilj je skretanje pažnje na kršenje ljudskih prava u BiH, a u okviru obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, te prerastanja tog Dana u Sedmicu ljudskih prava.

Kao što znate, ljudska prava u BiH krše se sistemski i bešćutno, a žrtve su uglavnom pripadnici manjinskih grupa i ranjivi pojedinci: djeca, žene, seljaci, penzioneri, radnici i nezaposleni. Ljudska prava krše i državne, entitetske i institucije u Brčko distrktu, te kantonima, opštinama i gradovima. Čak i policija krši osnovna ljudska prava, uz podršku neefikasnog sudstva i tužilaštva.

Posebno pozivamo žrtve kršenja ljudskih prava, kao i organizacije civilnog sektora, da nam se pridruže, te da se zajedno zauzmemo za prava onih čija se prava krše. Bilo bi poželjno da se aktivnosti organizuju u svim gradovima u zemlji, a bitno je i da se organizuju tamo gdje su sjedišta donosilaca odluka u BiH, odnosno onih koji uskraćuju prava građana.

Kako bi se uskladile satnice programa jedinstvenog obilježavanja Sedam dana ljudskih prava u BiH, pozivamo građanke i građane da nam se jave putem e-maila: jermesetice@gmail.com ili Facebook stranice.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.