Bosić u ofanzivi; Dodik dezorijentisan

Mladen Bosić ponudio je premijersku funkciju Petru čokiću, što je najkvalitetniji ofanzivni politički potez, povučen nakon izbora. Kredibilitet tog akta potvrdio je sam čokić konstatujući da ponuda „ide na organe stranke“.

Bosić je odigrao snažno i javnosti pokazao/dokazao da SNSD Milorada Dodika nema potrebnu većinu u parlamentu RS za formiranje Vlade Republike Srpske. Da ima, čokić ne samo da ne bi pominjao „organe stranke“, već ne bi ni bio na sastanku sa Bosićem.

Osim što je javno demolirao Dodikovu priču o sigurnoj skupštinskoj većini, Bosić je zadao težak udarac naporima SNSD-a da sačuva koaliciju sa DNS-om i SPRS-om. Premijerskom ponudom, on je izazvao buru u odnosima SNSD-DNS-SPRS, jer su akcije Dodikove stranke naglo pale; Marko Pavić i njegov DNS su izbačeni na marginu i trenutno su malo bitni za nastavak političke igre, a rejting socijalista „zakucan“ je u „tamno crveno plus“, gdje se nikada, u istoriji te partije, nije nalazio.

Bosić, ojačan stavovima i podrškom Glavnog odbora SDS-a (zaključeno da se formira Vlada RS bez SNSD-a i po cijenu da SDS nema nijedno ministarstvo), bacio je u „ringu“ Dodika na pleća, a čokiću prepustio ulogu sudije i dao mu mogućnost da lideru SNSD-a „broji do deset“, pa ako ustane, ustane.

Nema sumnje da je Bosićeva ponuda „za prste polizati“ i da se, izvan svake razumne sumnje, čokić nekoliko puta „obliznuo“ dok je inaugurisao „organe stranke“. Takođe, nema dileme i da je čokić sada pod ogromnim pritiskom, jer je došao u poziciju koja može da ga odvede do sopstvenog političkog vrhunca, ali i potpune političke propasti.

Na čokiću je ogromna odgovornost: ako prihvati ponudu, zakucao je pretposlednji ekser u politički mrtvački kovčeg SNSD-a, sa kojim je u koaliciji još od 1998. godine (poslednji će zakucati HDZ na niovu BiH, ukoliko ode, a hoće, sa Blokom 23); Odbije li, zakucao je poslednji ekser u politički mrtvački kovčeg Socijalističke partije RS, jer je izabrao izolaciju, Dodikovo nasilje, besparicu i potpunu odgovornost za izuzetno tešku socijalnu situaciju, koja će eksplodirati iza Nove godine. I za koju je najveći krivac SNSD.

čokić se, sticajem izbornih rezultata, našao u poziciji Ivice Dačića, od prije nekoliko godina, kada je lider srbijanskih socijalista birao između već preživljene Demokratske stranke Borisa Tadića (u čijem položaju je sada SNSD) i nadolazeće snage Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića (u čijem položaju je sada Savez za promjene).

Dačić je izabrao SNS i vrijeme je pokazalo da je načinio ispravan korak i po Srbiju i po SPS i po samog sebe: Srbija je krenula naprijed, socijalisti su postali druga stranka po snazi u toj istoj Srbiji, a Dačić je preživio sve „banane“ i ostalo „otrovno voće“.

Iako je čokić, nakon Bosićeve ponude, negirao Dačićevu zainteresovanost za politički rasplet u Republici Srpskoj, ona je, bez sumnje, ogromna. Dačiću izvanredno odgovara da socijalisti imaju svog premijera u Republici Srpskoj, jer to njega dodatno ojačava u Srbiji i dodatno učvršćuje njegove veze sa Vučićem i SNS-om.

Ni čokić nije bez „otrovnog voća“ i sada se nalazi u situaciji da sve to počisti i još bude vjesnik novog doba. čokiću ta uloga nikako ne pripada, ali desilo mu se.

Politika je umijeće mogućeg, kocke su složene na način da su politički interesi iznad svakog morala i priče o njemu i na čokiću je da izabere: Ili sa vjetrom promjena u leđima ili sa Dodikom i svim aferama i teškim ekonomskim problemima njegovog vremena na leđima?!

Samo se čini da je odluka laka; Veoma je teška i čokić će još da važe, što će dezorijentisanog Dodika učiniti još nestabilnijim i dezorijentisanijim.

Dodik se potpuno izgubio u postizbornom procesu, napravio teške „osovinske“ greške i doveo sebe u situaciju da njime mlate čak i bjelosvjetski probisvijeti poput J. Kovačića, koji ga je odvukao na sastanak Trilaterale u Beograd, iako je to zadnje mjesto na kojem je lider SNSD-a trebao da bude u ovom trenutku.

Upravo one snage koje stoje iza Trilaterale, Dodik je, koliko do juče, optuživao za pokušaj izazivanja Obojenih revolucija u RS, a danas puže pred njima i još to, uz sasluženje svojih obavještajnih/medijskih/spin evnuha, pokušava predstaviti kao „imidž vladara“.

Da li se iko u bulumenti nesposobnjakovića, koja kao grozd okružuje Dodika, upitao šta je to „vladarsko“ i „snažno“ u ambijentu lizanja i halapljivog gutanja svega onoga što si popljuvao i izrigao u proteklih devet godina?!

Očito nije niko, jer da jeste ne bi Dodika, ma koliko oslabljen bio, doveli u situaciju da ga predstavljaju na svakoj pijaci. Kao da je riječ o „muškarcu sa pet sisa“, a ne o bivšem autokrati, koji je do 12. oktobra, nemilosrdno drmao čitavom BiH i dijelom regiona.

Dodikova politika u poslednjih devet godina bila je pravi morbidni cirkus, pa ima neke pravde u tome što on na zalasku karijere nastupa kao cirkuska nakaza. To će ne samo čokić, već i svi drugi značajni akteri politilčke scene itekako imati u vidu.

Još je jedan vrlo bitan aspekt: Ukoliko čokić prihvati ponudu Saveza za promjene, njegova vlada imala bi iza sebe srpsku skupštinsku većinu. Plus i poslanike „Domovine“, što je komotna podrška u parlamentu za rad.

Ukoliko odbije Bosićevu ponudu, čokić će se sa Dodikom naći u situaciji da pokušavaju skrpiti „sa koca i konopca“ bilo kakvu većinu, što se u ovom trenutku ne čini realnim.

Premijerskom ponudom čokiću, Bosić je uspio i da u značajnoj mjeri razdvoji proces formiranja vlasti na nivou BiH, od onog na nivou RS. Iz prostog razloga što socijalisti nemaju svog predstavnika u parlamentu BiH, pa se preko njih ova dva procesa ne mogu ni vezati (Što ne bi bio slučaj da je, na primjer, Bosić ponudio premijerku poziciju nekom iz DNS-a).

Istina, nije Bosić ova dva procesa razdvojio skroz, ali jeste u mjeri koja mu daje dovoljno manevarskog prostora da nastavi da djeluje ofanzivno i izdjestvuje situaciju u kojoj bi se vlast na nivou BiH mogla inaugurisati i prije nivoa RS.

Ukoliko „Blok 23“ (SDS, SDA, DF, PDP/NDP, A-SDA, HDZ 1990) bude uskoro formiran ( a sve su prilike da hoće), Bosić je vrlo vrlo blizu osvajanja vlasti na svim nivoima.

Nakon sastanka sa čokićem, Bosić je vrlo vješto najavio i inauguraciju Bloka 23 (stranke koje ga čine imaju natopolovičnu većinu u parlamentu BiH i mogu bez problema formirati Savjet ministara), čime je polomio „osovinu HDZ-SNSD“.

Svjestan da bi formiranje vlasti na nivou BiH bez HDZ-a bio nepotreban politički avanturizam, Bosić je ostavio potpuno otvorenu mogućnost da partija Dragana Čovića pristupi Bloku 23. Čović je u dobroj mjeri tim postupkom pribijen uza zid i moraće da bira između Bloka, koji može (ako se mora) i bez HDZ-a ili Dodika, čiji SNSD je u padu sa ivice Svemira, i koji garantuje jedino gorčinu, a nikako i vlast.

 

(SlobodanVaskovic; Blog)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.