Danas izjašnjenje o krivici u predmetu Mitar Vlasenko i drugi

Ročište za izjašnjenje o krivici pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Mitar Vlasenko i drugi, zakazano je za danas.

Sud Bosne i Hercegovine je  27. augusta 2014. godine potvrdio optužnicu u predmetu Mitar Vlasenko i drugi koja optužene Mitra Vlasenka, Radeta Vlasenka  i Dragu Končara  tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su u periodu od 24. maja 1992. godine do polovine augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada vojske, policije i paravojnih jednica Srpske Republike BiH, kasnije Vojske Republike Srpske, na civilno nesrpsko stanovništvo općine Prijedor, optuženi učinili, podstrekavali i pomagali progon civilnog nesrpskog stanovništva na širem području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

Progon je vršen na etničkoj i vjerskoj osnovi, pri čemu je vršen napad na civilno nesrpsko stanovništvo uz djelovanje artiljerije po civilnim naseljima, a kasnije upadom naoružanih vojnika, i to: ubistvima, prisilnim nestancima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava.

S tim u vezi optužnica Tužilaštva BiH tereti Mitra Vlasenka , Radeta Vlasenka  i Dragu Končara  da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti .

Pored toga, Rade Vlasenko  je optužen i za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda BiH.

 

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.