Predizborni slogani: Za promjene, s narodom, uz narod i Dodik za Srpsku

Građani Bosne i Hercegovine u narednih mjesec imat će priliku da se odluče hoće li i za koga će glasati 12. oktobra na Općim izborima. S druge strane stranke i kandidati će imati priliku da predstave sebe i svoje programe i tako pridobiju povjerenje glasača.

Sami slogani stranaka puno govore o tome koji je njihov cilj i za šta se zalažu, a kakav će biti njihov cjelokupan politički marketing, ostaje nam da vidimo do izbora.

Izborna kampanja je tek počela danas, ali su slogani većine stranaka već poznati. Stranke manje-više poručuju građanima da u njihovim redovima vlada jedinstvo, neke poručuju da je to jedinstvo ključno za Bosnu i Hercegovinu, neke pozivaju na promjene…

Određeni broj stranaka odlučio se za obraćanje isključivo jednom dijelu glasača, potencirajući i u samom sloganu nacionalni predznak, a neke iz ove grupe upravo tim glasačima poručuju da je BiH i njihova zemlja.

Stranke sa sjedištem u bh. entitetu Republika Srpska praktično su podijeljene na one koje pozivaju građane na promjene i one koje žele "pobjedu Srpske", pri tome su ove prve, logično, opozicija.

Stranka koja je u Federaciji na prošlim Općim izborima osvojila najviše glasova- SDP, ovog puta koristi slogan "Ujedinjeni", za radliku od onog na izborima 2010. godine kada su na izbore izašli sa sloganom "Država za čovjeka".

Stranka demokratske akcije (SDA) na ovim izborima također poručuje da su oni ujedinjeni, a slogan je pomalo i očekivan nakon sve učestalijih medijskih napisa da su frakcije unutar stranke duboko podijeljene. Slogan "U jedinstvu je snaga" podsjeća i na onaj od prošlih izbora-"Snaga BiH".

Savez nezavisnih socijaldemokrata-Milorad Dodik (SNSD) na ove izbore izlazi sa sloganom "Za pobjedu Srpske, u ime Srpske" i "Za pobjedu Srpske". Za razliku od svojih glavnih političkih rivala, oni ne pozivaju na bilo kakve promjene, jer su vlast i to žele i ostati, pa zbog toga i ovog puta bribjegavaju nacionalnim predsznacima u svojoj predizbornoj paroli.

SNSD-ovi glavni rivali koriste sljedeće slogane: PDP koriste slogan "Pridruži se promjenama", a NDP "Pokret za preokret", a SDS "Da živimo bolje".

DNS je na prošlim izborima imao slogan "Riječ je riječ, provjereno", a sada im je parola "Dokazano".

Demokratska fronta-Željko Komšić (DF) prvi put izlazi na Opće izbore, njihov slogan je poziva na promjene – "Odlučno u promjene".

Stranka za BiH na ove izbore izlazi sa sloganom "Odlučno, s narodom",

Koalicija "Zajedno za promjene", koju čine stranke SPP, DNZ BiH, SPU, SDU, LDS i SUND koriste slogane "Zajedno za BiH", "Zajedno s narodom" i "Zajedno možemo sve".

Savez za bolju budućnost BiH-Fahrudin Radončić koristi slogan "Uz narod", dok su na prošlim izborima koristili parolu "Razvoj i pravda".

Narodna stranka Radom za boljitak u ovoj predizbornoj kampanji će se za birače boriti pod sloganom "Slušaj srce, reci da", a na prošlim izborima su imali sličan slogan "Slušaj srce, spasi svoje".

Naša stranka na izbore ide s parolom "Nemamo slogane, imamo rješenja".

"Ovo je naša zemlja" i "Podvucimo crtu" su slogani koje koristi HDZ 1990 na ovim izborima, a HDZ BiH i još nekoliko manjih stranaka okupljenih s njima u Hrvatski narodni sabor koriste parole "Hrvatski odgovor" i "Hrvatski izbor".

Koalicija Domovina koju čine stranke DF, SDA, SBB, SBiH, HSPBiH i koja se bori za glasove u RS-u za entitetski i državni parlament na izbore idu pod sloganom "Jedna si jedina".

Ovo naravno nisu sve stranke i slogani koje će se naći na glasačkim listićima. Birači će, u skladu sa onim kako je Centralna izborna komisija ovjerila, moći glasati za ukupno 735 kandidatskih listi i 7.748 kandidata. Pojedini kandidati, naročito oni za Predsjedništvo BiH i za predsjednika, odnosno potpredsjednike RS-a, imat će vlastite slogane.

Ako ste nakon čitanja teksta zapamtili samo jedan ili dva slogana, onda za to vjerovatno postoji razlog. Kao što se može vidjeti, slogani većine stranaka su prilično isti, a stručnjaci za komunikacije i marketing će se sigurno složiti s nama i reći da su nekreativni i već viđeni.

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.