Džemat Kalata

Džemat Kalata

 

Poštovane džematlije,

Esselamu alejkum.

Želim da vas poselamim i da vam zaželim lijepe, ugodne, hajirli i berićetne bajramske praznike koji nam dolaze. Iskreno se nadam da smo svi zajedno uživali u ovom časnom mjesecu Ramazanu, da smo upotpunili naše ibadete i da smo zaslužili Allahovu milost. Zamolimo svi zajedno našega Gospodara da nas učvrsti i održi na Njegovome ispravnom putu.

Kako nam je mjesec Ramazan vec na izmaku, našao sam za shodno da vas obavijestim o nekoliko stvari. Mi u našem džematu uvijek imamo nekih aktivnosti, a ja cu vam ukratko prezentirati iste. Pored redovnih ramazanskih aktivnosti, ove godine smo odlučili da riješimo neke bitne stvari koje se tiču našeg džemata. Naime, naša biblioteka “Ilijas ef. Mahmuljin” je pri završetku radova. Preostalo nam je jos da ubacimo inventar (police stolove i klupe) i da biblioteku pustimo u promet. Napominjem da smo do sada skupili preko 2000 (dvije hiljade) knjiga. Od toga želim napomenuti posebno akciju skupljanja knjiga za našu biblioteku, koju je pokrenuo g. Nazif Horozović, direktor Medicinske škole u Bihaću. G. Nazif je pokrenuo akciju preko Ministarstva obrazovanja USK-a, a ista je išla na sve srednje škole USK-a. Tako da nam je u toj akciji samo prikupljenio vise od 1200 knjiga! DA Allah nagradi prof. Nazifa i njegovu ekipu koja nam je te iste knjige i donijela u Kozarac. Želim napomenuti da je akcija prikupljanja knjiga za našu biblioteku još uvijek u toku, pa ako imate knjiga koje biste voljeli dati za te namjene, bujrum navratite do džamije. Napominjem da se SVE knjige sakupljaju, a ne samo islamske. Jer nam je u cilju da naša biblioteka bude javnog tipa, za sve one ljude koji bi htjeli da čitaju.

Što se tiče izgradnje mejthane, ukratko ću vas izvjestiti da su građevinske i lokacijske dozvole pri kraju (općinska administracija je malo usporena donošenjem tih rješenja zbog poplava koje su bile u našoj domovini) tako da se nadamo svakog dana da će te dozvole stići na našu adresu. Čim to dobijemo, izgradnja naše mejthane odmah počinje.

Mekteb na Suhom Brodu je uveliko završen. Ove godine se i po prvi put klanjala teravija, svi dnevni namazi i učena mukabela u našem mektebu, a ramazanski imam je bio Hasib ef. Hadžić, svršenik Univerziteta Al-Azhar u Kairu. Oko Mekteba su ostale još neke sitnice da se završe (oprema mektebske učionice, ograđivanje vakufske zemlje i uređenje igrališta za djecu). U suglasnosti sa džematskim odborom i Medžlisom IZ Kozarac, igralište iza Mekteba će službeno biti igralište i izletište Medžlisa IZ Kozarac za svu mektebsku djecu sa područja Medžlisa. Na osnovu toga, Medžlis se obavezao da će isti ići sa tim projektom uređenja igrališta.

Još šta želim posebno istaknuti, više kao problem kojeg moramo riješiti, a t je sistem grijanja u našoj džamiji. Već dugi niz godina grijanje ne funkcioniše baš najbolje, a i potrošimo duplo više sredstava nego ostali džemati koji imaju isto plinsko grijanje. Zato smo odlučili ove godine da se pozabavimo tim problemom i pokrenemo akciju prikupljanja sredstava za rekonstrukciju istog. Ići ćemo sa kupnjom nove plinske peći i bojlerom kapaciteta 500 l. Shodno skupljenim sredstvima, ako budemo u prilici, ići ćemo i sa rekonstrukcijom klimatizacionog sistema u džamiji. Međutim, prioritet nam je da riješimo grijanje prije zime.

Zato molimo sve naše džematlije i ljude dobre volje da se odazovu na akciju i da učestvuju onoliko koliko ko može i hoće. Akcija je već dobro uzela maha u džamiji, a za svakog onog ko želi da učestvuje može se obratiti meni direktno ili Izetu Mujkanoviću.

U nadi da ćemi izaći iz ovog Ramazana kao bolji ljudi, bolje komšije, bolji pripadnici svojih džemata, srdačno vas selamim uz dovu Uzvišenom Allahu da vam podari ono što je najbolje za vas i vaše familije.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

ABDUL-AZIZ ef. NUSPAHIČ

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.