Mladi i sjećanje na Trnopolje

 

Udruženje građana „Optimisti 2004“ -Kozarac i Centar za mlade „KVART“ iz Prijedora uz podršku Udruženja Prijedorčanki „Izvor“ organizuju komemoraciju stradalima u logoru Trnopolje 5. avgusta  ove godine, povodom otkrivanja postojanja ovog logora svjetskoj javnosti.

Ideja ovog događaja jeste pokušaj kreiranja novog pristupa u suočavanju sa prošlošću i izgradnje kulture sjećanja.

Pozivamo sve mlade osobe iz BiH da nam se priključe na noćenju na otvorenom  prostoru nekadašnjeg logora Trnopolje uz program koji ima za cilj ne samo odavanje počasti stradalima već i pokušaj razumijevanja onoga što se desilo tokom proteklog rata ali i pokušaj traženja adekvatnog odnosa prema ovim pitanjima danas.

Program koji će početi u 19 časova će obuhvatati prezentaciju pubikacije pod nazivom „Mladi i mirovni rad u BiH“ objavljenu od strane Friedrich Ebert Fondacije, panel diskusiju sa temom „Novi načini suočavanja sa prošlošću-Zašto i kako?“, dodjelu Nagrade za borbu protiv poricanja genocida koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki „Izvor“, projekcija filma Enesa Hotića „PrijedoRSko ljeto ‘92.“.  i druge aktivnosti. Od učesnika_ica se očekuje aktivno i konstruktivno učesšće u diskusijama tokom večeri.

Događaj se organizuje uz finansijsku podršku Friedrich Ebert Fondacije. Organizatori snose troškove prevoza i ishrane učesnika_ica. Molimo vas da svoje prijave šaljete na e-mail adresu kvartprijedor@gmail.com sa osnovnim podacima ( ime i prezime, kontakt telefon i mjesto odakle dolazite). Za sve vaša pitanja i nedumice možete nam se obratiti na istu e-mail adresu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.