Dana bijelih traka i podrška peticiji za izgradnju spomenika

 

Roditelji djece koja su u Prijedoru ubijena ili nestala u periodu od 1992. do 1995.godine danas su pozvali građane Prijedora, Bosne i Hercegovine i dobronamjerne ljude širom svijeta da im se 31.maja pridruže u obilježavanju Međunarodnog dana bijelih traka. Tog dana će u Prijedoru biti održana protestna šetnja kojom će se skrenuti pažnja na kontinuiranu diskriminaciju nad žrtavama nesrpske nacionalnosti koju provodi gradska vlast uporno odbijajući da dostojno obilježi stradanje više od 3100 Prijedorčana, među kojima 102 djece.

Na sastanku održanom 7.maja, roditelji ubijene djece su zvanično pokrenuli inicijativu da se u centru Prijedora podigne spomen obilježje sa imenima 102 djece koja su ubijena ili nestala u periodu 1992-95.godine na području grada. S obzirom na nespremnost gradonacelnika i poslanika u Skupštini grada da pokrenu pitanje izgradnje spomenika u skladu sa svojim ovlaštenjima i obavezama, roditelji su odlučili iskoristiti odredbu Statuta koja omogućava da se to pitanje stavi na dnevni red Skupštine ukoliko se prikupi 1000 potpisa građana Prijedora.

”Pokrenuli smo potpisivanje peticije putem koje ćemo zatražiti od Skupštine grada Prijedora da odobri podizanje spomenika u centralnoj gradskoj zoni i da se ta izgradnja finansira iz budžeta grada. Pozivamo sve građane Prijedora da nam se pridruže na komemoraciji Dana bijelih traka i podrže ovu inicijativu i potpišu peticiju. ” – rekao je Fikret Bačić, koji je izabran da predstavlja odbor roditelja. Fikretu Bačiću su 1992.godine u Zecovima kod Prijedora ubijena kćerka Nermina u sedmoj godini života i sin Nermin u četrnaestoj godini.

“Našu djecu niko nije zaštitio u ratu ali danas, mi, roditelji te djece, očekujemo da će nam se u ovom opravdanom zahtjevu pridružiti svi građani Prijedora bez obzira na kojoj strani su tada bili. Ovo je prilika za svakog da pokaže da se ne slaže sa ubijanjem nedužne djece. Želimo da taj spomenik bude opomena za buduće generacije da u našem Prijedoru nikada više niko ne ubija nedužnu djecu i ostane nekažnjen.” – rekao je Bačić.

Prikupljanje potpisa za peticiju će početi 31.maja 2014.godine kada se na Dan bijelih traka Prijedorčani i aktivisti iz cijelog regiona bivše Jugoslavije sa posebnim pijetetom sjećaju ubijene prijedorske djece.

Kao i prošle, i ove godine će na glavnom gradskom trgu biti formiran krug od 102 ruže sa imenima ubijene djece kako bi se simbolično ukazalo na nepostojanje spomenika kojim bi se dostojno obilježilo njihovo stradanje. U centru Prijedora je od kraja rata podignuto više od deset spomenika poginulim borcima a niti jedan ubijenoj djeci. Do sada je među tijelima pronađenim u masovnoj grobnici Tomašica potvrđen identitet putem DNK-a za 12 maloljetnih dječaka, starosti od 15 do 17 godina.

Obilježavanje Dana bijelih traka počeće protestnom povorkom kroz centar grada u 14 h, nakon čega će na gradskom trgu biti položeno cvijeće o organizovano prikupljanje potpisa. Svi roditelji i bliži srodnici ubijene djece iz Prijedora ukoliko žele pristupiti inicijativi i potpisati sporazum trebaju se javiti na e-mail: ubijenojdjeciprijedora@gmail.com ili Fikretu Bačiću na e-mail: bacicfikret@hotmail.com

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.