Građani prošetali Prijedorom i potpisali peticiju

 

Nekoliko stotina građana i aktivista građanske inicijative “Jer me se tiče” koja okuplja nevladine organizacije, neformalne grupe i pojedince koji se bave promocijom ljudskih prava obilježila je danas Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru, javlja Anadolija. 

Podsjećamo, simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992.godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje  94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije opštine Prijedor.

Ovo je, ističu iz inicijative “Jer me se tiče”, bio prvi put od 1939. i nacističkog proglasa po kojem su poljski Jevreji morali nositi žute trake sa plavom Davidovom zvijezdom oko rukava, da su članovi jedne etničke ili religijske grupe na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje.

Nakon protestne šetnje glavnom Prijedorskom ulicom, na gradskom trgu ispred robne kuće Patria položene su 102 ruže, za 102 djece ubijene tokom proteklog rata na području toga grada, te pročitana peticija sa zahtjevima lokalnim vlastima koji nisu ispunjeni tokom protekle godine, a odnose se na omogućavanje dostojanstvenog obilježavanja stratišta prijedorskih Bošnjaka i Hrvata.

U Prijedoru je danas počelo i prikupljanje potpisa koji će biti predati Skupštini grada za izgradnju memorijala ubijenoj djeci u centralnom gradskom jezgru.

Edin Ramulić, predstavnik NVO Izvor iz Prijedora u izjavi za Anadoliju je kazao da očekuje i da će današnje obilježavanje Dana bijelih traka biti još jedno podsjećanje na sve strahote koje je pretrpjelo nesrpsko stanovništvo u tom gradu tokom 1992. godine.

On je istakao da će danas, ako ništa drugo, sugrađane suočiti s činjenicom da je ubijeno 3.100 ljudi, među kojima je i 102 djece.

“Teško je kazati mijenjali se svijest ljudi, ali sam uvjeren da će to dati rezultat jednoga dana. Problem je što suočavanje s prošlošću teško ide i u ostalim dijelovima BiH. I sve dok se ne budu priznali zločini, mi ovdje u Prijedoru morat ćemo to sami činiti”, kazao je Ramulić.

Prijedorčanin Goran Zorić, aktivista građanske inicijative “Jer me se tiče” kazao je da je današnja manifestacija podsjećanje kako na civilne žrtve Prijedora, ali i na sve ostale civile stradale tokom rata u BiH.

“Naša šetnja protest je protiv odnosa kako grada Prijedora, tako i cijele BiH prema civilnim žrtvama”, naglasio  je Zorić u izjavi za AA.

Građanski aktivisti koji su u Prijedor danas došli iz Sarajeva, Mostara, Bijeljine, Ključa, Konjica, Banje Luke nakon obilježavanja Dana bijelih traka priključili su se lokalnim aktivistima nevladinog sektora u pakovanju i podjeli pomoći stanovništvu Prijedora stradalom u nedavnim poplavama.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.