Obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru

 

Inicijativa “Jer me se tiče” će se i ove godine pridružiti obilježavanju Međunarodnog dana bijelih traka, koje će započeti 29. maja otvorenim forumom “Prijedor 2014. – 2036.”, čiji je cilj iskrena i suštinska diskusija o konačnom i istinskom pomirenju svih naroda koji i danas zajedno žive u BiH.

Na forumu će se otvoriti iskreni dijalog o trenutnim izazovima, poput prihvatanja činjenica o ratu i pocinjenim zlocinima, manipulaciji ratnim zločinima, izgradnje društva jednakih i zajedničke vizije budućnosti, te mogućnosti konsenzusa o prošlosti u Prijedoru. Forumu će prisustvovati novinari/ke, predstavnici/e akademske zajednice, građani/ke i aktivisti/ce iz Prijedora i ostalih dijelova BiH.

31. maja će se obilježiti Međunarodni dan bijelih traka, u znak sjećanja na ubijene građanke i građane Prijedora i okolice. Iz Inicijative “Jer me se tiče” je saopšteno kako je ovogodišnje obilježavanje ovog dana “Još jedan korak ka mirenju sa prošlošću, što je preduvjet bilo kakve priče i djelovanja u zajedničkoj budućnosti i pomirenju u BiH.” Također, iz Inicijative su pozvali sve građanke i građane BiH da 31. maja stave bijelu traku oko ruke, u znak solidarnosti sa svim žrtvama kojima se negira pravo na sjećanje, bez obzira na porijeklo. O karakteru rata, broju počinjenih zločina i stradalima već decenijama postoje dokazi i tim se trebaju baviti nadležne institucije, tužilaštva i sudovi, a ne obični građani i građanke, koji na isti način pate i osjećaju, kako god se zvali,” saopšteno je iz Inicijative “Jer me se tiče.”

Podsjećamo, Međunarodni dan bijelih traka, pokrenut iz Prijedora, za cilj ima borbu za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale tamo gdje im se to zabranjuje, na osnovu etničke pripadnosti. Inicijativa “Jer me se tiče” se zalaže za uspostavu potpunog i neselektivnog poštivanja ljudskih prava i sloboda svih građanki i građana. Nedavne gerilske akcije Inicijative – postavljanje memorijala civilnim žrtvama u gradovima širom BiH, kao i ostale “konkretne” tj. terenske akcije – naišle su na široko odobravanje javnosti i naroda u BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.