Obilne padavine izazvale su poplave širom Bosne i Hercegovine

 

Obilne kišne padavine širom Bosne i Hercegovine izazvale su brojne probleme građanima, koji se već nekoliko dana bore s poplavama.

Iako su padavine nastavljene i tokom noći sa srijede na četvrtak, vodostaj većine rijeka na području Kantona Sarajevo je u opadanju. Kako su za AA rekli iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Sarajevo su nam rekli kako su vodostaji rijeka Željeznice, Dobrinje i Kasindolskog potoka u opadanju do 20 centimetara.

“Bager je radio na raščišćavanju korita rijeke Dobrinje na dvije lokacije. Imali smo jednu evakuaciju u ulici Osječki put 31 i to je sve”, kazali su za AA iz Kantonalne uprave CZ Sarajevo.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su kazali kako je vodostaj Miljacke u opadanju, ali da nivo rijeke Bosne na mjernoj stanici Reljevo još uvijek raste. Mjerenja vodostaja rijeka u BiH u 8 sati su pokazala da je visina Miljacke 213 centimetara, Bosne u Reljevu 498, Sane 349, Une 53, Bosne u Zenici 500 i Jale 165.

Iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova su kazali kako je van funkcije jedino most na Drveniji koji je zatvoren u srijedu u poslijepodnevnim satima, nakon čega je napravljena zaštita od vreća s pijeskom.

Zbog poplava su blokirani putevi na više dionica širom BiH. Iz BIHAMK-a je saopćeno kako je zbog izlijevanja vode na kolovoz, odrona ili potonuća kolovoza  ovoga jutra obustavljen saobraćaj na dionicama magistralnih puteva: M-4 Tuzla-Doboj (Stanić Rijeka), M-18 Tuzla-Orašje (kod Srebrenika, mjesto Čanići), M-17 Maglaj-Doboj (u mjestu Jelovac), M-17 sjeverni ulaz u Zenicu (naselje Blatuša), M-18 Kladanj-Živinice (u mjestima Stupari i čurđevik), M-18 Bijeljina-Tuzla (u mjestu Podgora), M-18 Bogatići-Trnovo, M-19.2 Kladanj-Vlasenica (u mjestima Ravne i Tišća), M-14.1 Bijeljina-Brčko (u mjestu Čađavica) i Janja-Zvornik (u mjestima Šepak i Čelopek).

Iz istog razloga obustavljen je saobraćaj i na regionalnim putevima R-467 Zavidovići-Ribnica-Olovo i Olovo-Han Pijesak (u mjestu Pjenovac), R-445 Visoko-Ilijaš (u mjestu Čekrekčije), R-465 Zavidovići-Maglaj-Doboj, R-460 Gračanica-Srnice, R-462 Gradačac-Ormanica (u mjestu Vučkovci) i R-440 Stara Bila-Mehurići (u mjestu Han Bila).

Iz JP Direkcija Autocesta Federacije BiH kazali su da je u Visokom zbog izlijevanja Bosne zatvoren izlaz iz pravca Sarajeva i ulaz u pravcu Zenice.

Olovo: Dramatično u Olovu, voda visoka preko metar

U gradu Olovu nema električne energije, a voda visine preko 1 metar doprla je doslovno do svakog objekta. Grad je potpuno paralisan.

Kako javlja Avaz.ba, ljudskih žrtava u gradu nema, ali su stanovnici koji žive na prvim spratovima zgrada evakuisani. Civilna zaštita čamcima distribuira lijekove i hranu ugroženima.

Poplave u ZDK: Maglaj bez struje i telefonije, kritično u Zenici i drugim općinama

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici u 3 sata ujutro iznosio je preko 500 cm, ali se jutros mjerni instrument više ne vidi, javlja Klix.ba

Procjenjuje se da će do sada Bosna dostići nezabilježeni vodostaj. Najteže je stanje u općinama Zenica, Olovo, Maglaj, Zavidovići, Doboj-jug, Kakanj, gdje se krenulo sa evakuacijom stanovništva. Na telefonski broj 121 primljeno je oko 1000 poziva građana. Gradovi Maglaj, Žepče, Zavidovići potpuno blokirani svi prilazni putevi pod vodom.

Na području Zenice mnoga sela i zaseoci su odsječeni od grada zbog plavljenja puteva i mostova, a najteže je dužinom rijeke Bosne u MZ Nemila, Topčić Polje i drugima gdje su ugroženi stambeni objekti i materijalna dobra. U toku je evakuacija stanovništva na pojedinim dijelovima uz rijeku Bosu. Veliki odron zemljišta prema selu Sviće onemogućio je prolaz u selo, a MZ Nemila sa lijeve strane Bosna je u totalnoj blokadi.

Stanje vodotoka u općini Doboj-jug se pogoršava, a ravničarski dio je poplavljen sa cca 70 hekatar u Matuzićima i 40 hektara u Mravićima. Popljaveno je oko 120 objekata sa 450 stanovnika, a za sada nema životno ugroženih i obavljena je djelimična evakuacija. Zbog vodostaja zatvoren je put M-4 (Doboj-Teslić-Banja Luka) i most na rijeci Bosni u Mravićima koji je pod vodom sa oštećenom zaštitnom ogradom.

U Zavidovićima je jutros u 5.22 sata sirenama upozoreno stanovništvo na opću opasnost. Stanje na području općine je veoma kritično, a stanje koje se evakuiše nema smještaj te se smještaju u sportsku dvoranu u Ulici Nikole Tesle.

Rijeka Krivaja je odnijela mostove na Vozućoj, Breziku i Skrozama, a u naselju Brezik vjetar i kablovi od struje oštetili su krov kuće te je hitno dostavljen najlon i kuća pokrivena. Klizište koje je aktivirano u Breziku ugrozilo je komunikaciju na Regionalnom putu R-467 prema Olovu. Poplavljeno je oko 130 objekata, a u toku je stalna evakuacija stanovništva i stoke.

I u Kaknju se vrši evakuacija stanovništva jer je svo područje uz rijeku Bosnu u potpunosti poplavljeno. Najkritičnije u Tešnju je područje MZ Šije gdje je poplavljeno oko 40 kuća, a ljudi su se iselili ili se nalaze na spratovima kuće. Maglaj je od jučer u potpunosti blokiran, a u toku je evakuacija stanovništva. Telefonska komunikacija je ukinuta, a struja je u potpunosti isključena.

U Visokom tok rijeke Bosne u: Podvanju, Topuzovo polje, G. Moštre i Donje Moštre, Radinovići, Okoliše i Seoča, je u porastu a poplavljene su brojne kuće. Evakuacija stanovništva će se vršiti u Donjim Moštrama. Blokiran je izlaz prema Zenici na autoputu, a regionalni put Visoko – Ilijaš je u prekidu u mjestu Čekrečije.

U Brezi su poplavljena naselja i dijelovi kuća, a izvršena je manja evakuacija stanovništva. Saobraćaj je u prekidu na relaciji Breza – Vareš i na lokalnom putu Kahve – Izbod. Vodostaj je u toku noći stagnirao na rijekama Stavnja i Misoča zbog snijega koji je padao u planinskim dijelovima Vareša.  

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors
  • jadis & maintenant
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.