Obilne padavine izazvale su poplave širom Bosne i Hercegovine

 

Obilne kišne padavine širom Bosne i Hercegovine izazvale su brojne probleme građanima, koji se već nekoliko dana bore s poplavama.

Iako su padavine nastavljene i tokom noći sa srijede na četvrtak, vodostaj većine rijeka na području Kantona Sarajevo je u opadanju. Kako su za AA rekli iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Sarajevo su nam rekli kako su vodostaji rijeka Željeznice, Dobrinje i Kasindolskog potoka u opadanju do 20 centimetara.

“Bager je radio na raščišćavanju korita rijeke Dobrinje na dvije lokacije. Imali smo jednu evakuaciju u ulici Osječki put 31 i to je sve”, kazali su za AA iz Kantonalne uprave CZ Sarajevo.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su kazali kako je vodostaj Miljacke u opadanju, ali da nivo rijeke Bosne na mjernoj stanici Reljevo još uvijek raste. Mjerenja vodostaja rijeka u BiH u 8 sati su pokazala da je visina Miljacke 213 centimetara, Bosne u Reljevu 498, Sane 349, Une 53, Bosne u Zenici 500 i Jale 165.

Iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova su kazali kako je van funkcije jedino most na Drveniji koji je zatvoren u srijedu u poslijepodnevnim satima, nakon čega je napravljena zaštita od vreća s pijeskom.

Zbog poplava su blokirani putevi na više dionica širom BiH. Iz BIHAMK-a je saopćeno kako je zbog izlijevanja vode na kolovoz, odrona ili potonuća kolovoza  ovoga jutra obustavljen saobraćaj na dionicama magistralnih puteva: M-4 Tuzla-Doboj (Stanić Rijeka), M-18 Tuzla-Orašje (kod Srebrenika, mjesto Čanići), M-17 Maglaj-Doboj (u mjestu Jelovac), M-17 sjeverni ulaz u Zenicu (naselje Blatuša), M-18 Kladanj-Živinice (u mjestima Stupari i čurđevik), M-18 Bijeljina-Tuzla (u mjestu Podgora), M-18 Bogatići-Trnovo, M-19.2 Kladanj-Vlasenica (u mjestima Ravne i Tišća), M-14.1 Bijeljina-Brčko (u mjestu Čađavica) i Janja-Zvornik (u mjestima Šepak i Čelopek).

Iz istog razloga obustavljen je saobraćaj i na regionalnim putevima R-467 Zavidovići-Ribnica-Olovo i Olovo-Han Pijesak (u mjestu Pjenovac), R-445 Visoko-Ilijaš (u mjestu Čekrekčije), R-465 Zavidovići-Maglaj-Doboj, R-460 Gračanica-Srnice, R-462 Gradačac-Ormanica (u mjestu Vučkovci) i R-440 Stara Bila-Mehurići (u mjestu Han Bila).

Iz JP Direkcija Autocesta Federacije BiH kazali su da je u Visokom zbog izlijevanja Bosne zatvoren izlaz iz pravca Sarajeva i ulaz u pravcu Zenice.

Olovo: Dramatično u Olovu, voda visoka preko metar

U gradu Olovu nema električne energije, a voda visine preko 1 metar doprla je doslovno do svakog objekta. Grad je potpuno paralisan.

Kako javlja Avaz.ba, ljudskih žrtava u gradu nema, ali su stanovnici koji žive na prvim spratovima zgrada evakuisani. Civilna zaštita čamcima distribuira lijekove i hranu ugroženima.

Poplave u ZDK: Maglaj bez struje i telefonije, kritično u Zenici i drugim općinama

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici u 3 sata ujutro iznosio je preko 500 cm, ali se jutros mjerni instrument više ne vidi, javlja Klix.ba

Procjenjuje se da će do sada Bosna dostići nezabilježeni vodostaj. Najteže je stanje u općinama Zenica, Olovo, Maglaj, Zavidovići, Doboj-jug, Kakanj, gdje se krenulo sa evakuacijom stanovništva. Na telefonski broj 121 primljeno je oko 1000 poziva građana. Gradovi Maglaj, Žepče, Zavidovići potpuno blokirani svi prilazni putevi pod vodom.

Na području Zenice mnoga sela i zaseoci su odsječeni od grada zbog plavljenja puteva i mostova, a najteže je dužinom rijeke Bosne u MZ Nemila, Topčić Polje i drugima gdje su ugroženi stambeni objekti i materijalna dobra. U toku je evakuacija stanovništva na pojedinim dijelovima uz rijeku Bosu. Veliki odron zemljišta prema selu Sviće onemogućio je prolaz u selo, a MZ Nemila sa lijeve strane Bosna je u totalnoj blokadi.

Stanje vodotoka u općini Doboj-jug se pogoršava, a ravničarski dio je poplavljen sa cca 70 hekatar u Matuzićima i 40 hektara u Mravićima. Popljaveno je oko 120 objekata sa 450 stanovnika, a za sada nema životno ugroženih i obavljena je djelimična evakuacija. Zbog vodostaja zatvoren je put M-4 (Doboj-Teslić-Banja Luka) i most na rijeci Bosni u Mravićima koji je pod vodom sa oštećenom zaštitnom ogradom.

U Zavidovićima je jutros u 5.22 sata sirenama upozoreno stanovništvo na opću opasnost. Stanje na području općine je veoma kritično, a stanje koje se evakuiše nema smještaj te se smještaju u sportsku dvoranu u Ulici Nikole Tesle.

Rijeka Krivaja je odnijela mostove na Vozućoj, Breziku i Skrozama, a u naselju Brezik vjetar i kablovi od struje oštetili su krov kuće te je hitno dostavljen najlon i kuća pokrivena. Klizište koje je aktivirano u Breziku ugrozilo je komunikaciju na Regionalnom putu R-467 prema Olovu. Poplavljeno je oko 130 objekata, a u toku je stalna evakuacija stanovništva i stoke.

I u Kaknju se vrši evakuacija stanovništva jer je svo područje uz rijeku Bosnu u potpunosti poplavljeno. Najkritičnije u Tešnju je područje MZ Šije gdje je poplavljeno oko 40 kuća, a ljudi su se iselili ili se nalaze na spratovima kuće. Maglaj je od jučer u potpunosti blokiran, a u toku je evakuacija stanovništva. Telefonska komunikacija je ukinuta, a struja je u potpunosti isključena.

U Visokom tok rijeke Bosne u: Podvanju, Topuzovo polje, G. Moštre i Donje Moštre, Radinovići, Okoliše i Seoča, je u porastu a poplavljene su brojne kuće. Evakuacija stanovništva će se vršiti u Donjim Moštrama. Blokiran je izlaz prema Zenici na autoputu, a regionalni put Visoko – Ilijaš je u prekidu u mjestu Čekrečije.

U Brezi su poplavljena naselja i dijelovi kuća, a izvršena je manja evakuacija stanovništva. Saobraćaj je u prekidu na relaciji Breza – Vareš i na lokalnom putu Kahve – Izbod. Vodostaj je u toku noći stagnirao na rijekama Stavnja i Misoča zbog snijega koji je padao u planinskim dijelovima Vareša.  

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.