Stanje u regiji nakon poplava

Posljednjih dana katastrofalne poplave su pogodile brojne gradove i mjesta u Bosni i Hercegovini ostavivši veliku havariju. Ipak, stanje u mnogim gradovima se uveliko stabilizuje, javlja Anadolu Agency.

Federalna uprava civilne zaštite saopćila je da su na području Posavskog kantona usljed nezapamćenih prirodnih neprilika poplavljene velike površine.

"Na području općine Orašje, potpuno su poplavljena sela Vidovice, Kopanice, Lepnica i Jenjić, dok su ostali dijelovi općine i sela poplavljena većim dijelom. Na području općine Odžak dio općine je poplavljen, a sa nekih dijelova voda se povlači. Na području općine Domaljevac – Šamac, voda se povukla sa nekih dijelova, te će se tokom dana pristupiti i čišćenju dijelova naselja", navedeno je iz ove institucije.

Na području Zeničko-dobojskog kantona situacija se sporo, ali, ipak, postepeno poboljšava u odnosu na protekli period. Trenutno su prioritetni zadaci na osposobljavanju putnih komunikacija, kao i zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara, opskrba svakodnevnim potrepštinama iseljenih lica smještenih u prihvatne centre.

U općini Maglaj je stanje sigurnosti dobro, a putne komunikacije su u funkciji, osim one u mjestu Kosova na M-17, dok postoje alternativni pravci. Također je osposobljena i komunikacija uz rijeku Bosnu prema južnoj gradskoj petlji. Dom zdravlja i ambulante u gradu rade, ali problem predstavljaju fekalije i potrebna je pumpa za izvlačenje i agregat od 12-13 kW. U gradu nema zabilježenih epidemija. Crveni križ općine Maglaj, prihvaća donacije u hrani, vodi i ostalom, razvrstava i raspoređuje građanstvu.

U općini Doboj-jug u toku je procjena nastalih šteta i vrši se sanacija putnih komunikacija, kao i raščišćavanje područja općine od naplavina. Takođe se vrši ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija poplavljenih stambenih objekata.

Prema posljednjim informacijama Federalne uprave civilne zaštite u općini Zavidovići snadbijevanje građana vodom iz gradskog vodovoda se stabilizovalo. Tokom dana uz pomoć studenata iz Sarajeva kojih je došlo oko 150 sa četiri autobusa nastavljeno je čišćenje užeg gradskog jezgra i naselja Dolina. Izvršena je dezinfekcija na svim regionalnim putevima na području općine. Tokom jučerašnjeg dana pojavila su se nova klizišta. Stanje na pojedinim klizištima se stabilizovalo, a i dalje je teško stanje po pitanju klizišta u Krajinićima, Paravcima, Rujnici-Kazići, Mjesnoj zajednici Pašin Konak, Stipovići, Crnjevo i Stavci.

U općini Olovo je, prema preliminarnom izvještaju sa terena, broj objekata (kuće, stanovi, poslovni prostori i podrumi) koji su oštećeni djelovanjem poplava i klizišta 289. Broj uništenih kuća poplavom ili klizištem je 14. Organizovana je distribucija pomoći svim nastradalima i ugroženima. Potrebne su teške građevinske mašine, cisternama, gorivom, agregatima konvektorima, muljnim pumpama i vatrogasnom opremom.

Stanje u općini Žepče u proteklom periodu se stabilizuje. Radi se na čišćenju i uklanjanju materijala nanijetog nedavnim poplavama na svim putnim pravcima i konstantno se radi na njihovoj prohodnosti. Aktivirano je jedno novo klizište koje ugrožava stambeni objekat Nike Čoruše u mjestu Donje Ravne. Takođe se vrši ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata, a sa tim u vezi upućen je apel na pomoć u građevinskim strojevima, gorivu i vatrogasnoj opremi i pumpama, hrani, lijekovima, te higijenskim sredstvima za dezinfekciju i deratizaciju.

Republička uprava civilne zaštite RS je saopćila da je vodostaj rijeke Vrbas u Banjoj Luci danas iznosio 270 centimetara što je za dva centimetra manje u odnosu na jučerašnji nivo. Snadbjevanje električnom energijom i vodom je normalizovano, fiksna i mobilna telefonija su u funkciji. Nastavlja se sa aktivnostima sanacije klizišta na prioritetnim lokacijama kako bi saobraćaj bio u potpunosti normalizovan. Nastavit će se čišćenje i odvoz otpadnog materijala u naseljima Česma, Priječani i Karanovac.

U općini Bosanska Dubica radi se na sanaciji i dezinfekciji područja koja su bila poplavljena, a stanovništvu se po zahtjevima i potrebi dostavlja pomoć.

Na području Doboja stanje se poboljšava, a sve aktivnosti su usmjerene na raščišćavanju grada od nanešenog otpada i mulja. Dio grada je dobio električnu energiju. Nastavlja se odvoz kabastog otpada i pranje ulica i objekata. Nastavit će se radovi na osposobljavanju elektroenergetskih objekata, vodovodne i telekomunikacione mreže.

Prema posljednjim podacima Republičke uprave civilne zaštite, u općini Modriča stanje se polako poboljšava, dok u pojedinim naseljima još nema električne energije. Nastavlja se čišćenje i dezinfekcija pripremljenih objekata, a komisija će nastaviti rad na popisu nastale štete.

U općini Bosanski Šamac stanje je povoljnije nego prethodnog dana, dok se u užem djelu grada voda još zadržava. Postepeno se pušta električna energija i dijelovima grada gdje to tehnički uslovi dozvoljavaju. Na području grada gdje se povukla voda pristupilo se sanaciji dok se vrši dezinfekcija objekata i skupljanje i odvoz kabastog otpada na deponiju.

Prema posljednjim informacijama, na području Bijeljine stanje na nasipu Dašničkog kanala je stabilno. Ipak, moguće je popuštanje nasipa na pojedinim dionicama zbog uticaja vode. U poplavljenom području je veliki broj leševa uginule stoke. Poplavljena područja u mjestu Dvorovi, Amajlije i Popovi još uvijek su jednim dijelom pod vodom.

Tokom prethodne noći nastavljene su aktivnosti na zaštiti nasipa uz rijeku Savu u Brčkom, Orašju i Bijeljini u Bosni i Hercegovini, te u Šapcu u Srbiji, a situacija je danas bila nešto bolja na nasipu je stanje pod kontrolom, ali je i dalje potrebno stalno dežurstvo duž nasipa, jer još uvijek trpi veliki pritisak sa savske strane. Danas će na nasipu dežurati 100 radnika rudnika i termoelektrane Ugljevik i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Vodostaj rijeke Save je u blagom padu i manji je za šest centimetara u odnosu na prethodni dan. Protok rijeke Drine je 800 kubnih metara u sekundi i u granicama je normale.

Najkritičnije stanje na poplavljenim područjima je u Brocu, Jelazu, Ostojićevu, Velinom Selu u kojima će danas biti intezivirani radovi na uklanjanju mrtve stoke. Pavlovića put je osposobljen za saobraćaj. Vozači treba da obrate pažnju na brojna oštećenja na putu, a saobraćaj će regulisati Saobraćajna policija. Za saobraćaj je otvoren je i granični prelaz Popovi. Poseban doprinos u ovoj aktivnosti dala je Granična policija BiH. Dezinfekcija koja je juče završena u staroj Janji, danas će biti nastavljena u Novom Naselju Janja.

U dijelovima opštine Obrenovac, danas će biti izabran određen broj muškaraca biti kako bi u njihovim domaćinstvima počelo uspostavljanje i funkcionisanje svega što je neophodno za normalan život i da bi se brinuli o stoci koja je preživjela poplavni talas, izjavio je šef Kriznog štaba Rade Milošević.

Milošević je podsjetio da je Barič od jutros ponovo otvoren i dozvoljeno je svim mještanima da se vrate u domaćinstva kako bi se život u tom naselju normalizovao.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell". William T. Sherman
  • The sadness of Pèlerine

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.