Stanje u regiji nakon poplava

Posljednjih dana katastrofalne poplave su pogodile brojne gradove i mjesta u Bosni i Hercegovini ostavivši veliku havariju. Ipak, stanje u mnogim gradovima se uveliko stabilizuje, javlja Anadolu Agency.

Federalna uprava civilne zaštite saopćila je da su na području Posavskog kantona usljed nezapamćenih prirodnih neprilika poplavljene velike površine.

"Na području općine Orašje, potpuno su poplavljena sela Vidovice, Kopanice, Lepnica i Jenjić, dok su ostali dijelovi općine i sela poplavljena većim dijelom. Na području općine Odžak dio općine je poplavljen, a sa nekih dijelova voda se povlači. Na području općine Domaljevac – Šamac, voda se povukla sa nekih dijelova, te će se tokom dana pristupiti i čišćenju dijelova naselja", navedeno je iz ove institucije.

Na području Zeničko-dobojskog kantona situacija se sporo, ali, ipak, postepeno poboljšava u odnosu na protekli period. Trenutno su prioritetni zadaci na osposobljavanju putnih komunikacija, kao i zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara, opskrba svakodnevnim potrepštinama iseljenih lica smještenih u prihvatne centre.

U općini Maglaj je stanje sigurnosti dobro, a putne komunikacije su u funkciji, osim one u mjestu Kosova na M-17, dok postoje alternativni pravci. Također je osposobljena i komunikacija uz rijeku Bosnu prema južnoj gradskoj petlji. Dom zdravlja i ambulante u gradu rade, ali problem predstavljaju fekalije i potrebna je pumpa za izvlačenje i agregat od 12-13 kW. U gradu nema zabilježenih epidemija. Crveni križ općine Maglaj, prihvaća donacije u hrani, vodi i ostalom, razvrstava i raspoređuje građanstvu.

U općini Doboj-jug u toku je procjena nastalih šteta i vrši se sanacija putnih komunikacija, kao i raščišćavanje područja općine od naplavina. Takođe se vrši ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija poplavljenih stambenih objekata.

Prema posljednjim informacijama Federalne uprave civilne zaštite u općini Zavidovići snadbijevanje građana vodom iz gradskog vodovoda se stabilizovalo. Tokom dana uz pomoć studenata iz Sarajeva kojih je došlo oko 150 sa četiri autobusa nastavljeno je čišćenje užeg gradskog jezgra i naselja Dolina. Izvršena je dezinfekcija na svim regionalnim putevima na području općine. Tokom jučerašnjeg dana pojavila su se nova klizišta. Stanje na pojedinim klizištima se stabilizovalo, a i dalje je teško stanje po pitanju klizišta u Krajinićima, Paravcima, Rujnici-Kazići, Mjesnoj zajednici Pašin Konak, Stipovići, Crnjevo i Stavci.

U općini Olovo je, prema preliminarnom izvještaju sa terena, broj objekata (kuće, stanovi, poslovni prostori i podrumi) koji su oštećeni djelovanjem poplava i klizišta 289. Broj uništenih kuća poplavom ili klizištem je 14. Organizovana je distribucija pomoći svim nastradalima i ugroženima. Potrebne su teške građevinske mašine, cisternama, gorivom, agregatima konvektorima, muljnim pumpama i vatrogasnom opremom.

Stanje u općini Žepče u proteklom periodu se stabilizuje. Radi se na čišćenju i uklanjanju materijala nanijetog nedavnim poplavama na svim putnim pravcima i konstantno se radi na njihovoj prohodnosti. Aktivirano je jedno novo klizište koje ugrožava stambeni objekat Nike Čoruše u mjestu Donje Ravne. Takođe se vrši ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata, a sa tim u vezi upućen je apel na pomoć u građevinskim strojevima, gorivu i vatrogasnoj opremi i pumpama, hrani, lijekovima, te higijenskim sredstvima za dezinfekciju i deratizaciju.

Republička uprava civilne zaštite RS je saopćila da je vodostaj rijeke Vrbas u Banjoj Luci danas iznosio 270 centimetara što je za dva centimetra manje u odnosu na jučerašnji nivo. Snadbjevanje električnom energijom i vodom je normalizovano, fiksna i mobilna telefonija su u funkciji. Nastavlja se sa aktivnostima sanacije klizišta na prioritetnim lokacijama kako bi saobraćaj bio u potpunosti normalizovan. Nastavit će se čišćenje i odvoz otpadnog materijala u naseljima Česma, Priječani i Karanovac.

U općini Bosanska Dubica radi se na sanaciji i dezinfekciji područja koja su bila poplavljena, a stanovništvu se po zahtjevima i potrebi dostavlja pomoć.

Na području Doboja stanje se poboljšava, a sve aktivnosti su usmjerene na raščišćavanju grada od nanešenog otpada i mulja. Dio grada je dobio električnu energiju. Nastavlja se odvoz kabastog otpada i pranje ulica i objekata. Nastavit će se radovi na osposobljavanju elektroenergetskih objekata, vodovodne i telekomunikacione mreže.

Prema posljednjim podacima Republičke uprave civilne zaštite, u općini Modriča stanje se polako poboljšava, dok u pojedinim naseljima još nema električne energije. Nastavlja se čišćenje i dezinfekcija pripremljenih objekata, a komisija će nastaviti rad na popisu nastale štete.

U općini Bosanski Šamac stanje je povoljnije nego prethodnog dana, dok se u užem djelu grada voda još zadržava. Postepeno se pušta električna energija i dijelovima grada gdje to tehnički uslovi dozvoljavaju. Na području grada gdje se povukla voda pristupilo se sanaciji dok se vrši dezinfekcija objekata i skupljanje i odvoz kabastog otpada na deponiju.

Prema posljednjim informacijama, na području Bijeljine stanje na nasipu Dašničkog kanala je stabilno. Ipak, moguće je popuštanje nasipa na pojedinim dionicama zbog uticaja vode. U poplavljenom području je veliki broj leševa uginule stoke. Poplavljena područja u mjestu Dvorovi, Amajlije i Popovi još uvijek su jednim dijelom pod vodom.

Tokom prethodne noći nastavljene su aktivnosti na zaštiti nasipa uz rijeku Savu u Brčkom, Orašju i Bijeljini u Bosni i Hercegovini, te u Šapcu u Srbiji, a situacija je danas bila nešto bolja na nasipu je stanje pod kontrolom, ali je i dalje potrebno stalno dežurstvo duž nasipa, jer još uvijek trpi veliki pritisak sa savske strane. Danas će na nasipu dežurati 100 radnika rudnika i termoelektrane Ugljevik i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Vodostaj rijeke Save je u blagom padu i manji je za šest centimetara u odnosu na prethodni dan. Protok rijeke Drine je 800 kubnih metara u sekundi i u granicama je normale.

Najkritičnije stanje na poplavljenim područjima je u Brocu, Jelazu, Ostojićevu, Velinom Selu u kojima će danas biti intezivirani radovi na uklanjanju mrtve stoke. Pavlovića put je osposobljen za saobraćaj. Vozači treba da obrate pažnju na brojna oštećenja na putu, a saobraćaj će regulisati Saobraćajna policija. Za saobraćaj je otvoren je i granični prelaz Popovi. Poseban doprinos u ovoj aktivnosti dala je Granična policija BiH. Dezinfekcija koja je juče završena u staroj Janji, danas će biti nastavljena u Novom Naselju Janja.

U dijelovima opštine Obrenovac, danas će biti izabran određen broj muškaraca biti kako bi u njihovim domaćinstvima počelo uspostavljanje i funkcionisanje svega što je neophodno za normalan život i da bi se brinuli o stoci koja je preživjela poplavni talas, izjavio je šef Kriznog štaba Rade Milošević.

Milošević je podsjetio da je Barič od jutros ponovo otvoren i dozvoljeno je svim mještanima da se vrate u domaćinstva kako bi se život u tom naselju normalizovao.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.