FLASH MOB ZA DOM MLADIMA U PRIJEDORU

 

Omladinska organizacija „Čisto srce“ okuplja stotinjak mladih u Prijedoru. Grupa je oformljena 2010.godine. Jedina je multietnička nezavisna omladinska organizacija u gradu. Pored omladinskog aktivizma bavi se i humanitarnim radom. Do sada je implementirala nekoliko ozbiljnih projekata. Trenutno su preokupirani najzahtjevnijim projektom „Dom mladima“ koji je svojevrsna akcija pritiska na lokalnu zajednicu i društvo u nadi da će shvatiti postojanje potreba i mlađe populacije našeg grada.

„Bavimo se sadašnjošću, nastojeći da dobijemo svoj prostor u gradu opterećenom prošlošću s kojom nemamo puno veze osim tragedija koje su preživjeli naši roditelji tokom rata na svim stranama, ili mi dok smo bili mali jer je najveći broj naših aktivista rođen tokom ili neposredno nakon rata“ kaže za MojPrijedor.com Mile Vujasin čelni čovjek grupe.

„Mladi nemaju gdje da se okupe i druže“ govori nam Vujasin te dodaje „Ne postoji objekat ili institucija gdje mladi Prijedora mogu da se neformalno edukuju, afirmišu i informišu, mladi muzičari i umjetnici da se izraze a omladinske organizacije i udruzenja nemaju svoje kancelarije“.

Podršku svojoj ideji dobili su od svojih drugara koji su došli u Prijedor iz svih krajeva Bosne i Hercegovine na treći završni trening-aktivizam mladih u okviru projekta“Ja sam promjena – povezujem se”.„Radi se o projektu interetničke saradnje mladih u kojem su učešće uzele desetine mladih ljudi različitih nacionalnosti iz više gradova Bosne i Hercegovine.“ kaze nam Adnan Gavranović aktivista iz Gornjeg Vakufa. Ovaj projekat zajednički implementiraju udruženja”Crveni osmijeh” iz Mostara, ”Optimisti 2004” iz Kozarca, ”Čisto srce” iz Prijedora i omladinski centar”Gornji Vakuf– Uskoplje”.

„U okviru projekta mladi su posjetili sve navedene gradove kaže nam Nedim Musić jedan od aktivista”Čistog srca” te dodaje ”Na ljeto ćemo organizirati dogadjaje ili akcije u zajednici i okupiti i druge mlade na temu interetničke suradnje, suočavanja sa prošlošću i pomirenja.“

U znak podrške akciji „Dom mladima“ u subotu su ispred zgrade starog kina „Radnik“ u Prijedoru zajednički izveli je Flash mob pod nazivom „Buđenje“ . Staro napušteno kino je lokacija za koju smatraju da je najidealnije mjesto i prostor koji bi mogao postati dom mladih u Prijedoru.

U okviru izvedbe flash mob-a „buđenje“ mladi koji su u jednom momentu u slobodnom padu polegli u travu uz muzičku pratnju polako su se jedno za drugim „budili“ lagano ustajajući iz trave. Nakon toga su uz pratnju gitare izveli nekoliko pjesama popraćenih plesom ali i pogledima slučajnih prolaznika koji nisu krili oduševljenje. Na kraju je uslijedilo zajedničko fotografisanje s transparentom „Ovo je dom omladine“.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.