Krave Jusufa Arifagića žive kao u hotelu

 

U zemlji u kojoj pola stanovništva živi u siromaštvu, njegove životinje spavaju na udobnim prostirkama u štali koja ima i kompjuterizirane klime te moderni sistem za rasvjetu.

Također, njegove krave se kupaju redovno, dobivaju masaže, a povremeno imaju u kozmetičke tretmane, piše AP.

Jusuf Arifagić, Bosanac iz Kozarca kod Prijedora, koji živi na relaciji BiH – Norveška, dospio je na naslovnice svih svjetskih medija, nakon što je javnosti pokazao u kakvim uslovima žive njegove krave, piše bh. novinska agencija Patria.

Osim što imaju izvanredne higijenske uslove, Arifagić svojim kravama pušta i muziku, jer na taj način one postaje mirnije, opuštenije, i daju više mlijeka. Prema njegovim procjenama, jedna krava u takvim uslovima dnevno daje oko pet litara mlijeka više.

– Ako imate sto krava, onda je to dnevno 500 litara mlijeka više – rekao je Arifagić.

– Viza za budućnost je u nauci. I to moraju prihvatiti svi. Možda je investiranje u tehnologiju skupu na početku, ali se kroz nekoliko godina isplati – kaže ovaj 52-godišnji Kozarčanin. Koncept njegovanja krava donio je iz Norveške gdje je živio kao izbjeglica nakon agresije na BiH. Prije nekoliko godina se vratio u rodni Kozarac, gdje investiranjem u poljoprivredu pokušava pokrenuti ekonomiju ovog kraja, ali i cijele BiH. Prema izvještajima Centralne banke BiH, dospio je među vodeće investitore u poljoprivredu BiH, piše Patria.

Arifagić je u savremenu farmu investirao oko 15 miliona marka, i trenutno upošljava 25 radnika. Za nekoliko dana iz Norveške treba da u farmu stigne novih tristotinjak krava koje će do nove godine imati i mlade, pa bi Arifagićeva farma kroz nekoliko mjeseci trebala brojati oko 1000 grla, i time postati jedna o najvećih u regionu.

– Moj plan je bio da farma broji oko 5.000 grla. Ali, želim da uz farmu pokrenem i druge vrste poljoprivredne proizvodnje. Međutim, da bi to realizovao u tolikom kapacitetu, uz mene mora stati država sa svim svojim institucijama. Vlade i ministarstva moraju pokazati više interesa da žele da razvijamo ovu zemlju – rekao je Arifagić za Patriu.

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.