KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Konacno su se vremenske prilike promjenile i nakon dugog kisnog perioda konacno je granulo dugo ocekivano sunce i donijelo vedrine u nase zivote.

Dobra vijest jeste i da se voda polako pocela povlaciti i rijeke vracati u svoja korita, a nakon poplava ostali su vidni tragovi i steta ce se tek kasnije moci bolje procijeniti…

Jedno od standardnih mjesta za jutarnju kafu i prozivku, jeste sasvim sigurno i restoran “Stari grad”, za koji mozemo slobodno reci da je najvise sacuvao onog starinskog duha carsijske kafane, koja nije samo obican ugostiteljski objekat, vec mjesto koje ima svoje dusu i svoje stalne goste.

Jedan od razloga zbog cega je to tako jeste svakako zasluga Enesa Kapetanovica dugogodisnjeg kozarackog ugostitelja koji osim bavljenjem ovim poslom cesto ucestvuje u drustvenim aktivnostima i daje svoj doprinos da ova carsija bude bolja.

Drugi razlog, sigurno bi bio dobra i raznovrsna kuhinja a sami gosti i jutarnji tracevi dio su svakodnevne atmosvere u kojoj se cesto prepricavaju i stare dogodovstine s obzirom da u vecernjim satima ovdje navrati i dobar broj penzionera koji po ustaljenoj semi navrate na partiju bele ili remija…

Cesto se i same inicijative za neke aktivnosti pokrenu iz ovoga objekta i mjesto je odakle se pruza velika podrska nasem FK Bratstvu.

Prekoputa Starog Grada je nasa Osnovna skola i skolski park koji je svojevrsno kultno mjesto, pogotovo za omladinu koja provodi slobodno vrijeme na skolskom igralistu, da ne spominjem ucenike koji su tu svakoga jutra pogotovo za vrijeme velikog odmora.

Nesto zbog obilnih padavina a nesto i nemara domara skole, trava je u zadnje vrijeme izrasla, sto je onemogucavalo da djeca provode slobodno vrijeme igrajuci se na tom prostoru, i vec dva dana nas sugradjanin Emso Softic apelirao je da se konacno pokosi ovaj prostor.

Kako, nazalost, niko od odgovornih nije reagovao, Emso je danas zajedno sa Enesom doveo covjeka koji je to uradio, pored nekoliko nasih koji bi se trebali brinuti o ovome prostoru i uputio ostru kritiku direktoru skole.

Mozda se ovo cini banalna stvar ali za mene licno, pokazuje primjer kako trebamo i kritikovati ali i konkretno primjerom djelovati.

Ovo je samo jedan mali primjer, mala slika cjelokupnog Bosanskog mozaika koji se ne razlikuje previse i gdje uglavnom oni sto bi trebali raditi ne rade, dok s druge strane, gradjani koji i ovako trpe raznorazne harace, moraju samoinicijativno rjesavati probleme, jer ne kraju tu se igraju nasa djeca i ne mozemo sebi dati vremena da se stanje promjeni samo od sebe, ako je jasno da oni koji bi to trebali, nece to uciniti.

Ne treba ovo uzeti ni ko ostru kritiku, pogotovo ne prema skoli, koja se bori da obezbjedi sto bolje uslove za osnovno skolovanje nase djece, ali treba biti opomena da se savjesno pocne pristupati poslu kojeg obavljamo i za sto smo na koncu i placeni.

Postoji armija nezaposlenih  ljudi a ne mogu raditi,  zbog toga bi  trebali  odgovorno cuvati radna mjesta i samim tim nacinom rada dati prosperitet nasem mjestu i njegovom razvoju.

Restoran Neira je vjerovatno najpoznatiji restoran u Kozarcu i ime sa najduzom tradicijom, i takodjer je mjesto gdje se cesto desavaju raznorazni drustveni i zabavni dogadjaji.

Iskoristili su lijepo vrijeme i nastavili sa radovima na tarasi, koja ce ovoga ljeta dobiti novi izgled.

Ponovo smo na pocetku “sezone”, ove godine ima dosta dogadjaja koji bi nas trebali okupiti i koje bi na kraju mogli i bolje iskoristiti u smislu nase bolje organizovanosti i koordinaciji u nekim procesima koji su pokrenuti a koji su bitni za Kozarac i trebali bi da svi na neki nacin damo svoj doprinos.

Ponovo je pred nama kako cemo se organizovati i da li cemo doprinijeti da unaprijedimo zivot u Kozarcu…

Toliko za ovaj trac…;)

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.