Snažan zemljotres pogodio Banju Luku

 

Snažan zemljotres protresao je Banju Luku i sjevorozapadni dio BiH oko jedan sat poslije ponoći.

Kako je za portal Klix.ba potvrđeno u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske, ovo je jedan o najjačih potresa posljednjih godina u Banjoj Luci.

“Magnituda zemljotresa koji se desio u predjelu Kozare bila je 4,2 stepena po Richteru i procijenjenom intenzitetu u epicentralnoj oblasti od šest stepeni po Merkaliju. Nije nas iznenadio s obzirom da postoji aktivni rascjep koji se proteže tim dijelom, dolinom Vrbanje prema Potkozarju odakle ulazi u Hrvatsku dok drugi rascjep ide dolinom Vrbasa i ide prema Savskom rovu”, kazala je za Klix.ba Snježana Cvijić-Amulić, načelnica Odjeljenja seizmologije.

U historiji Banje Luke i tog dijela BiH desilo se nekoliko jačih zemljotresa. Najrazorniji je bio onaj koji je grad na Vrbasu zadesio 27. oktobra 1969. godine. Magnituda je tada iznosila čak osam stepeni po Merkaliju.

“O eventualnim šetatama nemamo informacija. Mislim da samo na starijim i slabije građenim objektima može da izazove oštećenja. Ljudi zovu i raspituju su, nema panike”, dodaje naša sagovornica.

Banju Luku zadesili su jači zemljotresi 1888. kada je magnituda iznosila sedam stepeni i 1935. godine kada je jačina zemljotresa iznosila šest stepeni po Merkaliju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.