Karadžićev svjedok: Ključni incident u selu Hambarine

Dokazivanje da su u proljeće 1992. "muslimanski ekstremisti" izazvali ratne sukobe u opštini Prijedor, tadašnji lider Srba u BiH Radovan Karadžić nastavio je iskazom svjedoka Ratka Milojice, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Milojica je opisao incident koji se desio 22. maja 1992. u selu Hambarine kod Prijedora, a kojim su, po Karadžićevoj odbrani, počeli sukobi u toj opštini.

Po optužnici, srpske snage su od 23. maja provele operaciju "čišćenja" područja oko Hambarina, ubile određeni broj muslimana, a hiljade mještana protjerale ili zatvorile u logor Omarska, gdje su nad njima činjeni zločini.

Milojica je izjavio da je, kao vojnik na odsustvu, zajedno sa petoricom drugova, automobilom prolazio kroz Hambarine, kada su ih na kontrolnom punktu zaustavile muslimanske snage.

Poslije kraćeg razgovora o predaji oružja, na Srbe u automobilu je, po Milojicinom iskazu, otvorena vatra.

Trojica su ubijena, a trojica, uključujući i svjedoka, teško ranjena.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Amir Zec sugerisao je da su srpski vojnici prethodno odbili da na zahtjev muslimana predaju oružje. Svjedok je odgovorio da to nije tačno.

Milojica je potvrdio da je jedan od muslimanskih vođa sa punkta Aziz Ališković kasnije uhvaćen i ubijen, a njegovo tijelo javno izloženo.

Tužilac Zec prikazao je film na kojem srpski vojnici sjede i, uz muziku, piju pivo u blizini Ališkovićevog leša, govoreći: "Nije svaki dan Aziz ovdje – samo danas u vašem gradu".

Milojica nije mogao da na snimku prepozna Ališkovića, rekavši da je "drugačije izgledao".

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština, uključujući i prijedorsku, imao razmjere genocida.

Kredibilitet svjedoka tužilac Zec nastojao je da naruši i ukazivanjem da je on bio umiješan u ubistvo katoličkog sveštenika u Ljubiji.

Citirao je Milojicinu izjavu datu Vojnoj policiji RS, da je sa drugim vojnicima bio prisutan kada je sveštenik opljačkan i odveden do ljubijskog rudnika, gdje ga je Ivica Pavlović ubio hicima iz Milojicine puške.

Milojica je u sudnici negirao tu izjavu, iako je potvrdio da je na njoj njegov potpis.

Upitan šta se stvarno desilo, opisao je da je bio u automobilu iz kojeg je Pavlović izveo sveštenika, odveo ga "stotinjak metara dalje" i pucao u njega.

– Mi uopšte nismo bili tu, blizu njega… Nije tačno da je pucao iz moje puške, ja tada uopšte nisam imao pušku, bio sam na bolovanju poslije Hambarina – tvrdio je Pavlović.

Karadžiću, koji je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, suđenje će biti nastavljeno 3. februara.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.