Norveške krave putuju u Bosnu

 

Krajem prošle godine u norveškim medijima je privukao pažnju naslov: «Norveške krave putuju za Bosnu». Sličan naslov se pojavio i u bh. medijima. Radi se o jednom zanimljivom projektu kojeg je pokrenuo Jusuf Arifagić, naš čovjek iz Kozarca.

Realizacija ovoga projekta je trajala nekoliko godina, a sve je finasirano vlastitim sredstvima.

– Želio sam napraviti jedan projekat od kojega će imati koristi obje zemlje, a najviše naši ljudi u domovini, kaže Jusuf. Zato sam se odlučio da naprvim ovu farmu norveških goveda u mom rodnom Kozarcu.

U telefonskom razgovoru saznajemo za ambiciozne planove: do sada je u ovaj projekat uloženo oko šest miliona KM i trenutno je zaposleno 25 radnika. Na farmi se u ovom trenutku nalazi 96 grla, a do marta očekuje se dovođenje još oko 400. Planovi su da se u narednom periodu uveze oko 5.000 goveda, a da se na farmama zaposli oko 500 radnika. Uz to će biti ponuđena i kooperacija na ovom području svima koji to budu željeli.

U realizaciju projekta već su uključeni norveški partneri – firma Geno global iz Hamara, uz pomoć firme Nortura iz Rudshøgda, koja pomaže transport do Kozarca, i naravno – norveški Mattilsynet (Državna organizacija za kontrolu kvaliteta prehrambenih prozivoda).

Nakon ispitivanja i temeljite pripreme je utvrđeno da je norvešku autohtonu sortu Crvena krava (Rødt Fe) moguće naseliti i na području BiH.

– Ovo je prvi put da šaljemo naša goveda u inostranstvo, kaže Kristin Børresen iz firme Geno global, koja je uključena u realizaciju ovoga projekta. Do sada smo izvozili samo spermu od ove sorte goveda. Nikada nismo izvozili žive životnije.

Ovo je poseban projekat između Bosne i Hercegovine i Norveške, a pokrenuo ga je čovjek koji je u Norvešku došao kao prognanik. Ovo je i jedna vrsta zahvalnosti čovjeku koji želi da naša dobra iskustva iz poljoprivrede prenese u svoju domovinu. Ja mislim da je to dobra i kvalitetna investicija.
U realizaciju ovoga projekta je uključena i firma “Nortura” – jedan od najvećih proizvođača hrane u Norveškoj. Uz njihovu pomoć goveda su prevezena u BiH, a i oni su pomogli u izboru rase za naše područje.

Siv Norseth, koja je zaposlena u “Norturi” je bila zadužena za transport. Od nje smo saznali da je cijeli transport prošao u najboljem redu. Također i ona misli da je moguće nastaniti ovu sortu kvalitetnih norveških goveda i na području Bosne i Hercegovine.

– Veoma je važno da je ovaj projekat konačno došao do faze realizacije, kaže Jusuf Arifagić. To je konkretna pomoć razvoju naše domovine. Svi znamo da je i Norveška nakon onoga rata bila siromašna i nerazvijena zemlja, ali su upornim radom i zalaganjem dostigli zavidne standarde koje imaju danas. Mi, koji smo se naselili ovdje, trebamo učiti iz njhovog iskustva i pokušati da sve to prenesemo u našu domovinu.

Jusuf je u Norvešku stigao kao prognanik nakon brutalnog protjerivanja iz rodnog Kozraca. Vraćao se u BiH, pa ponovno u Norvešku, gdje je radeći stekao ušteđevinu koju je upotrijebio za ovaj projekat.

– Veoma bi me obradovalo, kaže Jusuf Arifagić na kraju ovoga razgovora, ako bi ovaj projekat i njegovo iskustvo nekome poslužilo kao inspiracija da uradi nešto slično.

Tim prije jer je i na ovaj način pokazano da će Norvežani sigurno stati iza ovakvih konkretnih projekata.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors
  • jadis & maintenant
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.