Norveške krave putuju u Bosnu

 

Krajem prošle godine u norveškim medijima je privukao pažnju naslov: «Norveške krave putuju za Bosnu». Sličan naslov se pojavio i u bh. medijima. Radi se o jednom zanimljivom projektu kojeg je pokrenuo Jusuf Arifagić, naš čovjek iz Kozarca.

Realizacija ovoga projekta je trajala nekoliko godina, a sve je finasirano vlastitim sredstvima.

– Želio sam napraviti jedan projekat od kojega će imati koristi obje zemlje, a najviše naši ljudi u domovini, kaže Jusuf. Zato sam se odlučio da naprvim ovu farmu norveških goveda u mom rodnom Kozarcu.

U telefonskom razgovoru saznajemo za ambiciozne planove: do sada je u ovaj projekat uloženo oko šest miliona KM i trenutno je zaposleno 25 radnika. Na farmi se u ovom trenutku nalazi 96 grla, a do marta očekuje se dovođenje još oko 400. Planovi su da se u narednom periodu uveze oko 5.000 goveda, a da se na farmama zaposli oko 500 radnika. Uz to će biti ponuđena i kooperacija na ovom području svima koji to budu željeli.

U realizaciju projekta već su uključeni norveški partneri – firma Geno global iz Hamara, uz pomoć firme Nortura iz Rudshøgda, koja pomaže transport do Kozarca, i naravno – norveški Mattilsynet (Državna organizacija za kontrolu kvaliteta prehrambenih prozivoda).

Nakon ispitivanja i temeljite pripreme je utvrđeno da je norvešku autohtonu sortu Crvena krava (Rødt Fe) moguće naseliti i na području BiH.

– Ovo je prvi put da šaljemo naša goveda u inostranstvo, kaže Kristin Børresen iz firme Geno global, koja je uključena u realizaciju ovoga projekta. Do sada smo izvozili samo spermu od ove sorte goveda. Nikada nismo izvozili žive životnije.

Ovo je poseban projekat između Bosne i Hercegovine i Norveške, a pokrenuo ga je čovjek koji je u Norvešku došao kao prognanik. Ovo je i jedna vrsta zahvalnosti čovjeku koji želi da naša dobra iskustva iz poljoprivrede prenese u svoju domovinu. Ja mislim da je to dobra i kvalitetna investicija.
U realizaciju ovoga projekta je uključena i firma “Nortura” – jedan od najvećih proizvođača hrane u Norveškoj. Uz njihovu pomoć goveda su prevezena u BiH, a i oni su pomogli u izboru rase za naše područje.

Siv Norseth, koja je zaposlena u “Norturi” je bila zadužena za transport. Od nje smo saznali da je cijeli transport prošao u najboljem redu. Također i ona misli da je moguće nastaniti ovu sortu kvalitetnih norveških goveda i na području Bosne i Hercegovine.

– Veoma je važno da je ovaj projekat konačno došao do faze realizacije, kaže Jusuf Arifagić. To je konkretna pomoć razvoju naše domovine. Svi znamo da je i Norveška nakon onoga rata bila siromašna i nerazvijena zemlja, ali su upornim radom i zalaganjem dostigli zavidne standarde koje imaju danas. Mi, koji smo se naselili ovdje, trebamo učiti iz njhovog iskustva i pokušati da sve to prenesemo u našu domovinu.

Jusuf je u Norvešku stigao kao prognanik nakon brutalnog protjerivanja iz rodnog Kozraca. Vraćao se u BiH, pa ponovno u Norvešku, gdje je radeći stekao ušteđevinu koju je upotrijebio za ovaj projekat.

– Veoma bi me obradovalo, kaže Jusuf Arifagić na kraju ovoga razgovora, ako bi ovaj projekat i njegovo iskustvo nekome poslužilo kao inspiracija da uradi nešto slično.

Tim prije jer je i na ovaj način pokazano da će Norvežani sigurno stati iza ovakvih konkretnih projekata.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.