Ahmet Solo Zlatara Kozarac

Gledao sam u cijev pištolja i razmišljao o sinu

Ahmet Solo Zlatara Kozarac

 

Dan nakon oružane pljačke zlatare “Solo” u Kozarcu kod Prijedora, vlasnik Ahmet Solo, koji je noć proveo u bolnici u Prijedoru, jer su ga naoružani maskirani razbojnici pretukli nogama, još ne može da shvati šta ga je snašlo. Govori da je u trenutku dok je gledao u cijev pištolja koji je razbojnik uperio u njega, razmišljao samo o sinu, koji je bio s njim u radnom prostoru zlatare.

Metak u zidu

– Čuo sam da su upali u radnju. Potrčao sam i ispred sebe ugledao jednog od njih. U ruci je držao pištolj, koji je uperio u mene. Uhvatio sam ga za ruku, nakon čega je pištolj opalio. Metak se zabio u zid. Pao sam na pod, a on me počeo tući nogama po glavi. Psovao mi je i majku – govori šokirani Solo.

Dodaje da sve nije trajalo više od nekoliko minuta. Toliko je razbojnicima trebalo da pokupe svaki gram zlata i srebra koji su našli u izlogu, sefu i na tacnama u radnji. Neke od tacni razbojnici su odnijeli sa sobom.

Štetu je, prema Solinim riječima, teško procijeniti u ovom trenutku, mada je ona zasigurno ogromna. Nakit, kako smo saznali u neformalnom razgovoru, nije bio osiguran.

U policiji navode da su razbojnici pokupili i novac iz kase, skoro 650 maraka, te i Solin pištolj. Prema tvrdnji očevidaca, napadači su tamnozelenim Audijem pobjegli u pravcu Banje Luke.

Tražili sef

O pljački zlatare koja se dogodila u vrijeme kada je šoping-centar u Kozarcu bio pun ljudi, obaviješteno je i Okružno tužilaštvo iz Banje Luke, a za razbojnicima traga i policija. Solo nije optimista, a uvjeren je da oni koji su ga opljačkali, nisu neki laici.

– Išli su ciljano, tražili su sef i znali gdje šta stoji. Očito je da su bili spremni na sve – kazao je Solo, dodavši da se njegova zlatara prvi put našla na meti naoružanih razbojnika.

Radnici pozlilo

Radnicu Zarku bacili na pod

Zarka Arnautovic

U šoku je i radnica zlatare Zarka Arnautović. Govori da je bila za pultom kada su razbojnici upali u radnju. Jedan od njih uhvatio ju je za vrat i bacio na pod.

– Rekao mi je da se ne mičem, da šutim. Čula sam kako tuku vlasnika, pucanj… Strašno sam se uplašila – kazala je Zarka, kojoj je, nakon istinske drame koju je preživjela, pozlilo.

Avaz

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.