Besplatna priprema za 25 budućih prvačića

 

U pripremnom programu za školu, koji organizuju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i UNICEF, u Osnovnoj školi /OŠ/ “Kozarac” u Kozarcu učestvovaće 25 djece, rekao je direktor škole Mirzet Mujčić.

“Sve je spremno za početak programa. Dobili smo vaspitača posredstvom prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, obavili smo probni rad, a prostor opremljen za potrebe programa imamo od prošle godine kada smo takođe organizovali pripremni program besplatno”, rekao je Mujčić Srni.

On je naveo da bi grupe mogle brojati i 28 djece, ali da je evidentno da neki roditelji ovaj program doživljavaju kao dodatnu obavezu, a ne kao odličnu mogućnost za djecu koja nikada nisu boravila u predškolskoj ustanovi, a na jesen će sjesti u školske klupe.

Naročito je to slučaj sa roditeljima koji žive malo dalje od škole”, dodao je Mujčić.

Osim u OŠ “Kozarac”, besplatan pripremni program za školu za djecu koja na jesen kreću u prvi razred osnovne škole u Prijedoru će biti organizovan i u pet objekata Dječijeg vrtića “Radost”.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske ranije je najavljeno da će se program “Povećajmo mogućnosti djeci u BiH za rano učenje” provoditi od 20. januara do 6. juna.

“Zahtjev UNICEF-a kao donatora jeste da se od roditelja ne traže dodatna sredstva za realizaciju ovog programa o čemu su upoznati svi koji su uključeni u projekat”, navode u Ministarstvu.

Prijedorski vrtić godinama unazad organizovao je pripremni program za buduće prvačiće, ali su njegove troškove najvećim dijelom snosili roditelji plaćajući mjesečno od 20 do 50 KM, što su posebno teško podnosile porodice gdje su oba roditelja nezaposlena.

Dječiji vrtić “Radost” i OŠ “Kozarac” dvije su od ukupno 41 ustanove u Republici Srpskoj izabranih za realizaciju ovog programa.

Osim što je besplatan, razlika u odnosu na prethodne godine jeste i u tome što će duže trajati.

Umjesto mart – maj ili, rjeđe, februar – maj, ovogodišnji će trajati četiri i po mjeseca.

(infoprijedor)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.