APEL ZA POMOČ HIRKIČU I ALUKIČU

 

Poštovana braćo i sestre,

Obraćamo Vam se u ime Fikreta Hirkića i Semira Alukića, koji su 16. maja 2013. godine privedeni pod optužbom da su 1992. godine na području Kozarca počinili ratni zločin protiv srpskih civila, da još jednom, svi zajednički, pokušamo pomoći ovim našim sugrađanima u borbi za dokazivanje njihove nevinosti.

Od privođenja i određivanja pritvora na Tunjicama Hirkića i Alukića prošlo je više od osam mjeseci. Po samoj informaciji da su isti uhapšeni naši su se sugrađani organizirali i pomogli financijski njihovu adekvatnu odbranu. Od institucija jedinu pomoć su dobili od Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Ministarstva za boračka pitanja USK-a. Na samom početku organizovanja njihove odbrane dogovoreno je da predstavnici njihovih porodica uz nekoliko savjetnika dogovaraju financijsko koštanje svih potrebnih izdataka koje odbrana bude iziskivala, a da se sredstva prikupljaju na račun Fonda solidarnosti, namjenski za potrebe njihove odbrane, te da se po zahtjevu porodice isplaćuju advokatima odbrane. Prema uobičajenim advokatskim tarifama troškovi nisu ni najmanje jeftini. Trenutno na odbrani Hirkića i Alukića rade dvojica istaknutih advokata sa svojim suradnicima. Odbrana se financira već osam mjeseci. Do sada je prikupljeno 69.250 KM od čega je već utrošeno 50.750 KM. Prvo sudsko ročište, namjenjeno tužilaštvu, je bilo prije svega nekoliko sedmica. Za sada su određena još tri ročišta koja će potrajati još nekoliko mjeseci. Postupak odbrane je do sada obezbjeđen zahvaljujući prikupljenim sredstvima, a evidentno je da se do kraja ne može dovesti sa onim što se za sada ima na raspolaganju. Zbog svega navedenog, a na molbu porodice, smatrali smo bitnim informirati Vas o trenutnom stanju, te Vas sviju zamoliti da im zajednički još jednom pomognemo nebi li dočekali i dan njihovog, ako Bog da, izlaska iz zatvora i dokazivanja prave istine.

Zahvaljujemo Vam se u njihovo i naše ime, a Uzvišenog Allaha molimo da nagradi sve one koji pomažu dokazivanje istine i pravde!

Oni koji se odluce za pomoc mogu to uraditi preko ziro racuna Fonda Solidarnosti:

Fond solidarnosti – podracun Medzlisa Islamske zajednice Kozarac
Marsala Tita bb, 79202, Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

Namjena: Pomoc Hirkic-Alukic
 
Glavni imam:
Amir ef. Mahić

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.