Preminuo Nelson Mandela

Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela preminuo je danas u 95. godini života, objavio je južnoafrički predsjednik Jacob Zuba. Njegova je smrt obilježila finalno poglavlje u životu koji je promijenio Južnoafričku Republiku zauvijek.

Mandela, poznat i po klanskom imenu Madiba, dugo je imao problema s plućima, zbog čega je pet puta hospitalizovan od decembra prošle godine.

Heroj borbe protiv apartheida rođen je 18. jula 1918. godine. Mandela je prvi demokratski izabran predsjednik Južnoafričke Republike i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju od 9. maja 1994. do juna 1999. godine. U mladosti je studirao pravo, a bio je aktivan u političkom pokretu za ostvarivanje prava crne većine u Južnoj Africi. Bio je jedan od osnivača Afričkog nacionalnog kongresa 1961. godine. Zbog učešća u sabotažama optužen je za terorizam, a potom i osuđen na zatvorsku kaznu od 27 godina zatvora (od 1964. do 1990. godine).

Nakon izlaska iz zatvora, nastavio se baviti politikom, a postao je predsjednik 1994. godine. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine, kao i mnogobrojnih drugih nagrada. Među njima je i nagrada "Mostar 2006", koju je Mandeli uručio Centar za mir i međuetničku saradnju 2006. godine.

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.