TRI STOLJEČA Å EHIDSKOG TURBETA

Od pada Kostajnice pod habzburšku vlast 1687. godine upadi Austrijanaca na teritorij Osmanske države u krajiškim područjima su bili česti. Među prvim odbrambenim utvrdama, koja je  ujedno i najveća u ovom dijelu Bosne, bila je kapetanija Kozarac koja je imala značajnu vojnu, sudsku i administrativnu ulogu. (Pelidija, 2003., str. 179) Zbog dotrajalosti dotadašnje kozaračke tvrđave, što će se u potpunosti promjeniti 1736. godine izgradnjom nove, daleko veće i opremljenije, Kozarac je bio na meti napadača kojima je njegovo zauzimanje bilo bitno, ali se činilo i lahko. Zabilježeno je više napada na Kozarac, ali je jedno ostalo obilježeno i šehidskim turbetom.

1713. godine austrijski zapovjednik po imenu Pilip je sa svojim četama duboko ušao u Bosansku Krajinu i opljačkao pojedina sela oko Banja Luke. Po povratku je došao do pred Kozarac i utaborio se za bitku koja je ubrzo nakon toga uslijedila. Većina njegove vojske je stradala nakon što je upala u zasjedu kozaračkih boraca, pa je zbog mnoštva ubijenih austrijanaca mjesto njihove pogibije ostalo zapamćemo kao Kasapnica, dok je vojskovođa Pilip stradao na obližnjem brežuljku kojeg od tad prozvaše Pilipovac. (Hadžić, 2003, str. 10-11)

U borbama nije stradalo mnogo muslimana, ali je među šehidima bio jedan koji ne bijaše poznat  nikome od prisutnih, a koji se prethodno iskazao u junačkoj borbi protiv austrijanaca. Tako ga pokopaše na mjestu njegove pogibije, a kasnije mu Mehmed-beg, kozarački kapetan, podiže turbe sa kronogram na nišanu koji u prevodu na naš jezik znači: ”Bože, ovo turbe je počivalište šehida. Allah ga je učinio znakom svoje moći, junački se neko vrijeme borio i sa odsječenom glavom došao na ovo mjesto. Neka se za njega zauzme Allahov vjerovjesnik. Bože, primi od nas ovo dobro djelo u ime svih šehida i našeg vjerovjesnika Muhammeda a.s.. Neka je svaka hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Dobrotvor ovog djela je plemeniti kapetan Kozarca Mehmed-beg. Godina 1125. (1713.)” (Mujezinović, 1982., str. 43.)

Ovo šehidsko turbe je zbog dotrajalosti obnovljeno angažmanom džematskog odbora i džematlija džemata Kamičani 1986. godine, te je kao takvo dočekalo agresiju na BiH. U prvim mjesecima rata 1992. godine je zapaljeno. Pošto su zidovi i originalni nišan ostali neoštećeni njegova obnova je urađena u veoma kratkom vremenu, odmah po povratku prvih Kozarčana 2000. godine. Od 1998. godine u podnožju brežuljka na kome se nalazi ovo tristogodišnje Šehidsko turbe, voljom Uzvišenog Allaha dž.š., sada je Kompleks šehidskog mezarja Kamičani-Kozarac u kojem je do sada našlo smiraj  više od 800 kozaračkih šehida ubijenih u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

(Amir ef. Mahić)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.