Međunarodni dan ljudskih prava u Prijedoru i Sarajevu

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra na dan potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima 1948. godine kada je priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost.

Povodom obilježavanja ovog dana, grupa aktivistkinja i aktivista, građanki i građana u Sarajevu, organizuje protestni marš – Ljudska prava vani!
Okupljanje je planirano za 10. decembar (utorak) u 9.30 ispred Akademije likovnih umjetnosti (Obala Maka Dizdara 2), te početak marša u 10h.

Takođe se u Prijedoru organizuje obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava. Udruženje Prijedorčanki “IZVOR” i Centar za mlade “KVART” su organizatori ovogodišnjeg skupa.

Podsjećamo da je prošle godine obilježavanje bilo zabranjeno od strane policije, što je bila još jedna u nizu zabrana javnih okupljanja u Prijedoru. Uprkos zabrani, grupa građana i građanki izvela je svoju šetnju gradom, simbolično stavivši trake na usta, nastojeći ukazati na zabranu govorenja o Danu ljudskih prava. Performans je izveden pod motom “Gdje se krše ljudska prava, građanska neposlušnost postaje dužnost”.

VIDIMO SE NA ULICI!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.