Konjic, Foča i Bugojno ujedinjeni u borbi protiv istine

Konjic, Foča i Bugojno ujedinjeni u borbi protiv istine

Vlasti u BiH pokazale su da itekako mogu koordinirano djelovati na području cijele BiH bez čekanja sporih procedura: Skoro istovremeno uklonjeni su spomeni žrtvama zločina u Konjicu, Foči i Bugojnu. Da su tako brzi kada treba nešto postaviti, BiH bi bila zemlja snova.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative "Jer me se tiče" su u noći s petka na subotu, 25. oktobra postavili tri spomen-ploče civilnim i žrtvama ratnih zločina u Foči, Konjicu i Bugojnu. No, već u nedjelju, 26. oktobra lokalne vlasti i policija su uklonili sva tri memorijala – saopćeno je danas iz ove inicijative.

U Inicijativi tvrde da spomen-ploče nisu uklonili građani i građanke Foče, Bugojna i Konjica već nosioci vlasti, pozivajući se na dozvole i propise.

-O razlozima za postavljanje memorijala i žrtvama, kojima su bili posvećeni, niko od njih nije imao ništa reći. Memorijale smo postavili mi, građani i građanke, narod BiH zato što to nisu htjeli uraditi načelnici, lokalne skupštine, niti bilo koja druga institucija vlasti, za šta su imali više nego dovoljno vremena – skoro dvadeset godina – kažu u ovoj inicijativi.

Smatraju da je "žalosno vidjeti kako se negiranje zločina opravdava birokratskim procedurama".

-Jasno je da ova ‘hitra reakcija’ lokalnih vlasti nema veze sa nekakvim zahtjevima i dozvolama za postavljanje spomenika, već isključivo s porukom koju su memorijli poslali – da svaka žrtva ratnih zločina zaslužuje poštovanje i sjećanje, bez obzira na to kako se zvala i gdje je stradala. To je poruka koju politička klasa u BiH uporno pokušava ugušiti već dvadeset godina – smatraju u Inicijativi "Jer me se tiče".

Mišljenja su da je postupak lokalnih vlasti u tri bh. grada, odnosno uklanjanje memorijala, "pokazao da se nacionalističke političke strukture užasavaju mogućnosti da se u javnom prostoru oda počast žrtvama koje ne pripadaju njihovim etnonacionalnim skupinama i na kojima ne mogu zaraditi političke poene".

(SB)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.