“Prvi mart”: Nećemo raditi za one koji će nas opet izdati

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” želi ovim putem obavijestiti javnost da je koordinator Prvog marta za Prijedor Mirsada Duratovića jučer smijenjen iz Komisije za regionalnu saradnju i međunarodne odnose opštine Prijedor, na prijedlog Muharema Murselovića (Stranka za BiH), te uz podršku još tri bošnjačka vijećnika Sejada Jakupovića (SDP), Nedžada Bešića i Zlatka Škerića (SDA), koji čine vladajuću koaliciju u Prijedoru na čelu sa načelnikom Markom Pavićem, koga sve međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava prepoznaju kao simbola kršenja građanskih sloboda u Bosni i Hercegovini. Jedina je Azra Pašalić (SDP) od bošnjačkih vijećnika ostala suzdržana.

Mirsad Duratović učestvuje u radu “Prvog marta” od početka djelovanja naše koalicije, te koordinirara naše aktivnosti na široj prijedorskoj regiji, zajedno sa ljudima iz udruženja logoraša “Prijedor ’92″ na čijem je čelu. Nakon što je, pod pritiskom Murselovića, udruženje moralo premjestiti svoje prostorije, ovom smjenom se želi dokazati moć lokalnih izdajnika koji nisu stali ni iza jedne građanske inicijative u vezi sa sjećanjem na prijedorske žrtve, ali su zato korišteni kao figure u nastojanju Marka Pavića da novcem bošnjačke dijaspore pokaže vlastitu sposobnost.

Na Duratovićevo mjesto doveden je čovjek, koji ni po struci ni po iskustvu, nema približne kvalifikacije, te je ovo isključivo rezultat potpune rasprodaje vrijednosti povratničke zajednice, čiji bi ovi ljudi u Skupštini opštine Prijedor trebali biti predstavnici. Sve se ovo dešava u bolnim trenucima za porodicu Duratović, koja je ovih dana pronašla posmrtne ostatke svojih najmilijih u masovnoj grobnici Tomašica, te cijeli slučaj zapravo predstavlja spoj iskustva i sudbine bošnjačkih povratnika, kako one iz vremena progona, tako i ovog vremena izdaje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.