PODRÅ KA INICIJATIVI ”JER ME SE TIČE “

 

Povodom akcije Inicijative „Jer me se tiče“ iz Prijedora, u kojoj su učestvovali mladi ljudi iz svih krajeva BiH koji su kao znak sjećanja na žrtve ratnih zločina postavili tri ploče sa istom porukom “Da se ne ponovi” – u tri grada u Bosni i Hercegovini – Foči, Konjicu i Bugojnu dajemo punu podršku.

 

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) smatra da ovakve aktivnosti, suočavanje sa prošlosti i priznavanje ratnih zločina pomažu afirmaciji bh društva, pomirenju i pružanju podrške da svi ratni zločinci budu procesuirani.

 

Kao prijateljskoj organizaciji UDIK izuzetno pohvaljuje rad i hrabrost aktivista Incijative „Jer me se tiče“, jer je to problem koji se odnosi na sve građane Bosne i Hercegovine. Na ovaj način Inicijativa „Jer me se tiče“ je još jednom pokazala da je ukazivanje na zločin nad čovjekom i humanošću značajnije od bilo koje druge aktivnosti u našoj zajednici. Shodno tome Incijativa i UDIK grade i gradit će zajednički put mirovnog aktivizma sjećanjem i podsjećanjem na zločine svih onih koji su ga počinili, jer krivica je individualna a odgovornost prema žrtvama je kolektivna.

 

Također, ovakve aktivnosti daju nadu porodicama žrtava da će im društvo i okruženje u kojem se nalaze omogućiti da bez ikakvih strahova i strepnji imaju pravo na dostojno obilježavanje stradanja.

 

 

 

UDIK KOORDINACIONI ODBOR

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.