Zmajevi pred vratima Brazila

 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u fudbalu sinoć je na stadionu Bilino polje u Zenici nadigrala selekciju Lihtenštajna, i tako sigurnim trijumfom okončala svoj nastup u pretposljednjem meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu naredne godine.

Rezultat je bio 4:1, a golove za bh. tim postigli su: Edin Džeko (‘27, ‘39), Zvjezdan Misimović (‘34) i Vedad Ibišević (‘38). Za goste je pogodio Hassler (‘61).

Nije bilo neizvjesnosti u sinoćnjoj utakmici fudbalskih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Lihtenštajna. Ogromna razlika u kvaliteti dokazana je već u prvom poluvremenu, Zmajevi su za 12 minuta slomili otpor gostiju i uspješno apsolvirali prvi korak finalnog dvokoraka u posljednjoj fazi puta ka Brazilu.

Slijedi posljednja utakmica, trenutak istine, ispit generacije… Sve će biti poznato nakon utakmice u Kaunasu – najveće i najvažnije u historiji našeg reprezentativnog fudbala. Dobro, bilo je još utakmica nevješto obilježenih predznakom historijski, ali zaista naš nacionalni fudbalski tim nikada nije bio u ovako jasnoj i povoljnoj situaciji, prije svega zbog velike koncentracije kvaliteta u vlastitoj ekipi, ali i slabijeg protivnika s kojim ćemo odmjeriti snage.

Litvanija odavno nemam nikakve šanse za plasman u završnicu. Kvalifikacije će vjerovatno završiti na četvrtom mjestu, ali sa solidnih 11 bodova – 11 razloga za oprez, ozbiljnost i veliki respekt.

U Kaunasu će biti teško, jer najteže je igrati utakmice pod imperativom dobrog rezultata. Biće teško, ali pobijediti moramo. Šansa generacije je stigla, i velika bi šteta bila propustiti ovako dobru priliku.

Zmajevi su stigli pred vrata, sve što treba da urade jeste zadržati stav s kojim su tako ponosno koračali kroz cijele kvalifikacije – otvoriti ih, i zagrliti Brazil. Došlo je vrijeme i za nas.

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.