Poraz BiH na otvaranju Eurobasketa

 

Prvim utakmicama grupne faze danas je počelo Evropsko košarkaško prvenstvo u Sloveniji, koje će trajati do 22. septembra. Reprezentacija BiH ovogodišnji Eurobasket otvorila je porazom protiv Latvije. Izabranici selektora Ace Petrovića izgubili su rezultatom 86:75.

Slaba odbrana i loš šut za dva i tri poena koštali su nas prvog poraza u prvoj utakmici na Eurobasketu u dvorani Podmežakla u Jesenicama.

Poveli su košarkaši BiH zahvaljujući trojci Marka Šutala, ali su Latvijci ubrzo uzvratili sa pet poena. Centar Elmedin Kikanović ponovo je doveo BiH u vodstvo zahvaljujući slobodnim bacanjima. No, već u narednom napadu bilo je 8:5 za Latviju, zahvaljujući trojci Janicenoksa.

U nastavku utakmice odbrana nije bila bolja strana košarkaških Zmajeva te su Latvijci dominirali u većem dijelu prve četvrtine. Zahvaljujući poenima Zacka Wrighta, dvije minute prije kraja bilo je 16:16. Latvijci su ubrzo igubili loptu, a čedović je iz kontre ponovo doveo BiH u vodstvo pri rezultatu 18:16. Nakon deset minuta igre bilo je 20:20.

Latvija je i u nastavku igrala odlično u odbrani i u napadu te su nakon nešto više od dvije minute drugog dijela postigli rezultatsku razliku od 6 poena. U istom periodu, izabranici Ace Petrovića nisu uspjeli postići nijedan poen, tek pred kraj druge četvrtine su se probudili, ali nisu imali odgovor na raspoložene Freimanisa, koji je postigao 20, i Janicenoksa, koji je dodao deset poena.

Loša statistika šuta za dva i tri poena te slaba odbrana u prve dvije četvrtine koštale su nas visokog vodstva Latvije na poluvremenu od deset poena (43:33). Prvenstveno zahvaljujući poenima sa slobodnih bacanja još uvijek smo bili u igri.

Nakon odmora, Teletović i čedović su sa poludistance brzo napravili mini seriju od 4:0, ali su Latvijci uzvratili trojkom Bertansa. Mnogo boljom odbranom i sa raspoloženim Teletovićem treću četvrtinu dobili smo rezultatom 24:19, ali su Latvijci vodili ukupnim rezultatom 62:57.

U posljednjem dijelu susreta u Jesenicama Latvijci su uspjeli održati prednost koja je na kraju susreta iznosila 11 poena.

Nihad čedović je postigao 19 poena, Mirza Teletović 18, Elmedin Kikanović 16, a Zack Wright 12 poena. Nezaustavljiv u selekciji Latvije bio je Freimanis sa 24 poena.

Već sutra košarkaški Zmajevi imat će priliku protiv Srbije popraviti današnji slab utisak protiv Latvije. Utakmica je na rasporedu u 17:45 sati.

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.