Počinje Eurobasket: Naša reprezentacija mora pobijediti Latviju

 

Muška košarkaška reprezentacija BiH učestvovat će na Evropskom prvenstvu koje će se od 4. do 22. septembra ove godine održati u Sloveniji. Bit će to osmi nastup naše zemlje od samostalnosti. Na otvaranju izabranici Ace Petrovića igraju protiv selekcije Latvije u Jesenicama, a naš državni tim imat će ogromnu podršku sa tribina. U grupi smo sa Litvanijom, Makedonijom, Crnom Gorom, Srbijom i Latvijom.

Inače, u dosadašnjih sedam Evropskih prvenstava naš nacionalni tim s klupe je Sabit Hadžić vodio četiri puta, a po jednom Mirza Delibašić, Draško Prodanović i Mensur Bajramović. U 31 utakmici upisano je 5 pobjeda i 26 poraza.p

U Sloveniji priželjkujemo prolazak u drugi krug, koji čekamo 20 godina, u sportu koji je dao dva evropska klupska prvaka.

Košarkaška reprezentacija BiH predvođena selektorom Aleksandrom Petrovićem bez problema se plasirala na turnir u Sloveniji. Hrvatski stručnjak je modernizirao i ubrzao igru bh. tima.

Visok plasman zavisi od prvog meča

U pripremnim utakmicama za EP bilo je pobjeda i poraza. Ipak, zvanične utakmice su nešto sasvim drugo. Prvi dvoboj sa Latvijom izuzetno je važan. Košarkaški Zmajevi to znaju, zna to i Petrović, znamo to svi. Zato ćemo pred njih staviti samo jedan imperativ – plasirajte se u drugi krug, ispunite nas ponosom. BiH to može, naša reprezentacija ima kvalitet da dođe do konačnog cilja. Vrijeme je da vratite košarkašku euforiju u domovinu.

“Latvija je apsolutno najvažnija utakmica za prvenstvo. Moramo dati sve od sebe da pobijedimo, jer bez toga definitivno ne možemo računati na visok plasman. Nadam se i velikoj podršci naših navijača”, istakao je prije odlaska Petrović.

Dakako, grupa je teška, to se odavno zna, ali nije samo nama neugodna, i drugima je. Međutim, određeni broj reprezentacija imao je otkaza i povrijeđenih igrača. Za pretpostaviti je da će biti otvoreno od početka do kraja. Košarkaški stručnjaci naglašavaju da ne treba tražiti favorita, ali isto tako ne treba nikoga otpisati ranije. Okršaj sa Latvijom puno će toga pokazati kada je riječ o našem nacionalnom timu.

Iskorak koji se čeka 20 godina

Kapiten reprezentacije Mirza Teletović prije odlaska na EP naglasio je koliko je važan prvi dvoboj.

“Utakmica protiv Latvije odredit će našu sudbinu u grupi. Pokušat ćemo slaviti u tom susretu, kako bi sa manje pritiska dočekali mečeve protiv Srbije, Crne Gore, Litvanije i Makedonije. Ukoliko uspijemo pobijediti, a uvjeren sam da hoćemo, mislim da možemo dosta daleko”, istakao je tada Teletović.

Pred nastup u Sloveniji Petrović, koji voli čarobnu igru pod obručima, poručio je kako će bh. reprezentativci biti neugodni za sve suparnike i da će Zmajevi biti spremni da se upuste u borbu za plasman u drugu rundu. Taj iskorak čeka se od 1993. godine.

Utakmica protiv Latvije igra se u 14:30 sati uz direktan prijenos na FTV.

Boje BiH branit će: Zack Wright, Nemanja Gordić, Muhamed Pašalić, Nihad čedović, Marko Šutalo, Dalibor Peršić, Ante Mašić, Mirza Teletović, Edin Bavčić, Elmedin Kikanović, Nedžad Sinanović i Andrija Stipanović.

Raspored i satnica:

BiH – Latvija, 4. septembar 14:30 sati
BiH – Srbija, 5. septembar 17:45 sati
BiH – Crna Gora, 6. septembar 14:30 sati
BiH – Makedonija, 8. septembar 14:30 sati
BiH – Litvanija, 9. septembar 17:45 sati

Osmo mjesto 1993. najveći uspjeh

Najveći uspjeh na Evropskom prvenstvu ostvaren je 1993. godine, kada je BiH bila osma u Njemačkoj. Nismo učestvovali na smotri najboljih košarkaša Starog kontinenta, koja je održana u Grčkoj 1995. godine.

Dvije godine poslije u Španiji upisana je jedna pobjeda i četiri poraza, dovoljno za tek 15. mjesto. Identičnu poziciju zauzeli smo i u Francuskoj 1999. godine, dok smo u Turskoj 2001. bili 13.

Na kontinentalnoj smotri u Švedskoj 2003. izabranici tadašnjeg selektora Draška Prodanovića zauzeli su 15. mjesto. Pomak nije napravljen ni na prvenstvu u tadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori, kada je naš državni tim bio 13. U Španiji 2007. i Poljskoj 2009. godine nismo izborili učešće, dok smo prije dvije godine u Litvaniji, kada su prvi put učestvovale 24 reprezentacije, bili 17.

 

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.