MUP RS vraća u službu bivše logorske čuvare

Kolegij Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) umjesto upisa nove klase polaznika Policijske akademije, ove godine svoje redove popunit će decertificiranim policajcima, potvrdio je danas u Banjaluci ministar unutrašnjih poslova RS Radoslav Jovičić, javio je dopisnik agencije Anadolija.

U odgovoru na pitanje novinara agencije Anadolija Jovičić je potvrdio da je riječ o bivšim policajcima kojima su pripadnici Međunarodnih policijskih snaga u BiH (IPTF) koncem devedesetih godina oduzeli certifikat za rad zbog njihovog učešća u ratnim dešavanjima na prostoru RS.

Među njima, podsjećamo, nalaz se i oni koji su bili čuvari u logorima na području opštine Prijedor, ili su učestvovali, u nezakonitom zatvaranju, mučenju i progonima nesrpskog stanovništva u drugim gradovima današnje RS.

Jovičić je odluku o njihovom vraćanju na posao obrazložio činjenicom da prema Zakonu o radu u policiji RS „pravo na posao imaju sva lica koja dokažu da nisu krivično gonjena“.

Analitičari komentiraju da će se u RS nastaviti agonija za sve Bošnjake i Hrvate koji su se vratili u svoja ranija prebivališta, jer će ponovo na ulicama u uniformi policije entiteta RS viđati one koji su odgovorni za njihova stradanja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.