HUTBA O POPISU!

 

Danas ce, ako Bog da, ova hutba biti procitana u svim dzamijama na podrucju Medzlisa IZ Kozarac. Hudbu prenosimo u cijelosti:

Hvala pripada Uzvišenom Allahu dž.š.. Neka je salavat i selam časnom Poslaniku islama, Muhammedu a.s., njegovom plemenitom rodu i ashabima, dušama naših merhuma i čestitih šehida.

Poštovana i cijenjena braćo, majke i sestre!

Nalazimo se u mjesecu ramazanu, mjesecu neizmjerne milosti darovane čovjeku. Milosti koja je okićena časnim Kur'anom, namazom, postom, zekatom, sehurom i iftarom,… Milosti koja se primjećuje i u lahkoći izvršenja većeg broja ibadeta nego u ostalih jedanaest mjeseci. Milosti božje koja se ogleda u podsjećanju čovjeka na njegove dužnosti spram Bogom, ljudima i samome sebi. Tako je ramazan za vjernike vrijeme povratka istinskom i neiskvarenom odnosu spram načelima uzvišene vjere dini islama. Ramazan je prilika da vjernik preispita svoj odnos prema preuzetim emanetima koje je preuzeo prihvatajući slobodu izbora u ezelu i emanet islama u životu na ovom svijetu. Tako se u ramazanu podsjećamo i na težinu odgovornosti koja nam je ponuđena od Uzvišenog Allaha dž.š., a bila je ponuđena i svemu ostalom što je stvoreno. Međutim, sve stvoreno, ma koliko bilo krupno ili sićušno, ustegnu se pred ovom mogućnošću, te odbi ponuđeni emanet.

Na taj događaj nas podsjeća naš Gospodar kad kaže: ”Mi smo ponudili emanet nebesima, Zemlji i brdima, pa su se ustegli i pobojali da ga ponesu, ali ga je preuzeo čovjek, a on je zaista prema sebi nepravedan i lahkomoslen.” (El-Ahzab: 72)

Sićušni čovjek prihvati teret koji se bojaše ponijeti nebesa, Zemlja i brda. Čovjek prihvati emanet da će bez obzira na mogućnost izbora ostati dosljedan dobru, a kloniti se zla. Prihvatajući taj emanet čovjek zadobi mogućnost vjećnoga života ako ispuni svoju obavezu. Tako čovjek prihvati odgovornost za svoj život na ovom svijetu i obaveza se na činjenje svega što će njegov život na oba svijeta činiti ljepšim. Među dužnostima koje prihvati jeste i briga o zemlji koju naseljava i o ljudima s kojima živi. U skladu s tim musliman mora da bude u toku svih dešavanja u društvu u kojem živi, te da odgovorno nosi preuzeto breme i doprinese boljem životu kako samome sebi, tako i svojoj porodici i okruženju.

Dotično je vjernicima obaveza na što nas i Kur'an podsjeća kad kaže: „O vjernici, brinite se o sebi; ako ste na Pravome putu, neće vam nauditi onaj ko je zalutao!…“  (El-Maide: 105)

Naša je i vjerska i ljudska potreba da se pobrinemo o sebi i da društvene tokove oko sebe pokušamo usmjeriti ka onome što će nam pomoći da ljepše i bolje živimo, i kao ljudi i kao vjernici islamske vjere.

Obaveza nam je da o svemu vodimo računa i da ništa ne prepustimo slučaju, jer nam i Uzvišeni u Kur'anu a.š. kaže: „Sami sebe u propast ne dovodite, i dobro činite…“ (El-Bekare: 195)

Sve prethodno rekosmo iz proste želje da nam kao vjernicima bude jasno kakve su naše obaveze u društvenom okruženju u kojem živimo, pa samim tim kakav odnos Bošnjaka treba da bude i prema popisu koji nam slijedi u oktobru ove godine. Kada je posrijedi ovaj popis stanovništva, koji nam je veoma blizu, tu moramo istaći neophodnu potrebu za ozbiljnošću nas Bošnjaka u odnosu na ovaj historijski trenutak za naš narod i domovinu. Bošnjaci su imali mnogo presudnih trenutaka u svojoj prošlosti. Na neke od njih su odgovarali sa izrazitom mudrošću i nadljudskom sposobnošću, ali su na pojedinim gubili i pokazivali nedoraslost vremenu i zbilji. Već duže od jednog stoljeća Bosnu i Bošnjake opkoljavaju sa svih strana. Sve čine za nestanak ovog naroda i ove države. Mnogo su svojih ciljeva ostvarili, a mnoge već dobrano isplanirali i sprovoditi počeli.

Do nas je hoćemo li biti spremni sačuvati sebe i svoje od izopačenih želja psihopata i krvnika naših. Zato, braćo, neka znate, ovaj popis koji nam slijedi je naša potvrda za budućnost. Znajte, ako nas na ovom popisu bude evidentirano onoliko koliko nas ima i ako naša identifikacija bude Bošnjak, islamske vjere i bosanskog jezika, biće nas u ovoj Bosni, ako Bog da, do Sudnjega dana. Ali, ako ne budemo spremni sve žrtvovati da budemo evidentirani kod svojih kuća u svojoj domovini prilikom popisa i ako nam identifikacija bude bilo kakva osim da smo Bošnjaci, islamske vjere i bosanskog jezika, zapamtite da našoj djeci i potomcima nema sigurne budućnosti od istrebljenja, uništenja i protjerivanja.

Popis stanovništva nije ništa novo, on je bio praksa i našeg poslanika Muhammeda a.s..  Naime, po dolasku muslimana u Medinu, među prvim stvarima koje je uradio, Muhammed a.s. je sproveo popis stanovništva. Popisom je ustanovljeno realno stanje medinskog grada ili države. Tako je i u naše vrijeme neophodno imati statističke pokazatelje koji nam mogu pomoći u donošenju realnih i potrebnih planova za budućnost koja nam slijedi. Samo na osnovu ovoga trebalo bi nam biti jasno vjersko uporište i realna potreba popisa na području naše domovine. Tako će se i ovim popisom ustanoviti koliko nas je i šta od nas ko sačinjava za ovu zemlju. Ako nadvlada broj onih koji ne žele dobro ni ovom narodu ni ovoj zemlji, pa neće biti dobro ni za ovaj narod, a ni za našu domovinu. Ako Bošnjaci postupe odgovorno spram ovim popisom budućnost je zagarantovana i nama i našoj Bosni. Našim dušmanima je potrebno da popisom bude ustanovljeno da nas nema po bilo kojem osnovu, a nema nas ako nas ne evidentiraju prilikom popisa i ako naša identifikacija ne bude Bošnjak, islamske vjere i bosanskog jezika. Ima nas dovoljno da očuvamo i ovaj narod i ovu zemlju, a ako to ne učinimo, pa sami snosimo odgovornost, a posljedice ćemo snositi i mi, ali i generacije koje dolaze, te je time naša odgovornost još veća.

Koristimo priliku da vas obavjestimo i o sljedećem:

1.    Olakšavajuće okolnosti za svu našu braću i sestre koji više vremena provode u zemljama izvan Bosne je to što će jedan punoljetan član domaćinstva moći da prilikom popisa prijavi sve ostale članove svoga domaćinstva. Stoga, svi ste u obavezi da obezbjedite prisustvo jednog člana vašeg domaćinstva koji će prilikom popisa, koji je za sada planiran za period od 01. do 15. oktobra ove godine, biti kod kuće i adekvatno obaviti upis svih članova svoga domaćinstva.

2.    Svi oni koji barem jednom u dvanaest mjeseci dolaze iz dijaspore svojim kućama smatraju se državljanima Bosne i Hercegovine bitnim za unutrašnja pitanja naše zemlje, te se prilikom popisa trebaju i upisati kao državljani Bosne i Hercegovine na privremenom radu izvan domovine, a ne kao oni koji su trajno napustili svoju domovinu.

3.    Član domaćinstva koji će tokom popisa biti kod kuće ne mora imati nikakave lične dokumente od svojih ukućana koje popisuje, već treba imati tačne podatke o imenima, prezimenima i matičnom broju.

4.  Svi koji se na popisu ne izjasne kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati će biti uvršteni u ”ostale” koji za ovu zemlju i njenu budućnost ništa ne znače. Tako će biti i sa nama ako se izjasnimo kao Muslimani, Bosanci, Bosanci-muslimani, Bošnjaci-muslimani ili bilo kako drugačije osim kao Bošnjaci. Zato ne zaboravite ove riječi: Bošnjak, islamske vjere i bosanskog jezika. Samo se ovako, prema Ustavu, tretirate kao konstituirajući narod ove zemlje.

5.  Pratite informacije koje će do popisa biti prosljeđivane i ne dozvolite da Vas bilo ko i kako razuvjeri da popis stanovništva 2013. u Bosni nije presudan događaj za čitav naš narod i našu domovinu.

Molim Allaha dž.š. da nas pomogne i da nam da svjesti da budemo odgovorni u našim životima i čestiti u našim djelima, a naše dušmane da zauvijek onesposobi u zlim namjerama! Amin

Glavni imam:
Amir ef. Mahić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.