Održana promocija knjige “Genocid u Prijedoru”

 

U Kozarcu je u cetvrtak u prepunoj sali Mjesne zajednice Kozarac odrzana promocija knjige “Genocid u Prijedoru” naseg magistra Jasmina Medica.

Promotori knjige bili su Dr. sc. Mujo Begić i Prof. Nijazija Maslak.

Knjiga “Genocid u Prijedoru” autora mr. Jasmina Medica predstavlja, po rijecima dr. sc. Muje Begića, znacajnu i naucno utemeljenu studiju o genocidu na podrucju Grada Prijedora koje su ocinile srpske vojne i policijske snage.

Ova knjiga na sveobuhvatan nacin kroz optuznice i sudske presude argumentirano oslikava desavanja u Prijedoru 1992. godine. Mr. Jasmin Medic agresiju na Republiku  Bosnu i Hercegovinu i Prijedor prikazuje jednim novim pristupom u vrijeme kada imamo veliki broj razlicitih, suprostavljenih a cesto i falsificiranih cinjenica o uzrocima i posljedicama agresije na R Bosnu i Hercegovinu.

Danas kada imamo veliki broj “istina” o karakteru rata u Bosni i Hercegovini, kada se porice i negira genocid ova knjiga na argumentiran i na sudskim presudama utvrdjenim cinjenicama govori o desavanjima na prostoru R BiH i Prijedora 1992. godine.

 

 

Knjiga dolazi u vrijeme kada je na prostorima BiH, otvoreno i javno, u politickim i znastvenim krugovima prisutno negiranje genocida i ratnih zlocina uprkos pravomocnim sudskim presudama i brojnim utvrdjenim cinjenicama. Posebno je ova pojava izrazena u Prijedoru gdje lokalne vlasti na sve nacine zele negirati, omalovaziti, zabraniti i prekinuti kulturu sjecanja na zrtve.

Ova knjiga je nastala kao rezultat istrazivanja i koristenja brojne dokumentacije, pisanih iskaza zrtava i presuda izrecenih pred MKSJ i domacim pravosudnim institucija i ona je prosirena i dopunjena magistarska radnja autora.

Knjiga je struktuirana tako da se sastoji od uvodnih napomena, sedam poglavlja, zakljucka i popisa literature.

Svojim sadrzajem, historijskim okvirom i specificnostima koji su sastavni dio ove knjige autor analizira i definira velik broj dogadjaja u pomenutom periodu. Ono sto je veoma vazno i sto izaziva respekt prema autoru jeste nacin na koji je izbjegao subjektivnost, iako je i sam zrtva genocida, iako su njegova porodica i njegov otac zrtve velikosrpske agresije mr. Jasmin Medic je uspio da na objektivan i nepristrasan nacin u metodoloskom smislu postici ono sto se trazi od istrazivaca.

Knjiga mr. Jasmina Medica posluzice kao jedan ozbiljan izvor zbog nacina na koji su analizirani historijski dogadjaji i zbog toga sto se prvi put na jednom mjestu mogu naci optuznice i presud izrecene pred MKSJ i drugim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Na jednom mjestu autor nudi veoma veliki broj provjerenih cinjenica koje su metodoloski sistematizirane. Na ovaj nacin autor doprinosi buducim istrazivacima da na jednom mjestu pronadju veoma bitne i relevantne podatke, zakljucio je u svome govoru dr. sc. Mujo Begić promovirajuci knjigu “Genocid u Prijedoru”, koju bi trebala da ima svaka kuca u Prijedoru, posebno u Kozarcu.

Na kraju, mozemo biti ponosni na naseg mladog magistra Jasmina Medica, i nadati se da je ovo samo pocetak njegovog rada…


Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.