Najuspješniji povratnički džemat u skupljanju zekata

 

Džemat Kamičani, Medžlis Islamske zajednice Kozarac, najuspješniji je povratnički džemat na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u 2012. godini.

Priznanje džematlijama, imamu Amir ef. Mahiću i Medžlisu Kozarac na predanom angažmanu u primjeni propisa zekata i privrženosti jačanju institucionalnog jedinstva Islamske zajednice odao je mr. Elnur Salihović, rokovodilac Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice.

Tokom posjete Kozarcu, 30. jula 2013. godine, mr. Salihović je u džematu Kamičani, odajući priznanje vrijednim džematlijama na odgovornom odnosu prema propisu zekata, u znak zahvalnosti koju Rijaset iskazuje njihovom radu i rezultatu uručio Amir ef. Mahiću imamu džemata Kamičani i glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Kozarac primjerak rukopisa Kur'ana Fadil-paše Šerifovića.

U svom obraćanju mr. Salihović je istako važnost razumijevanja propisa zekata, šerijatsku utemeljnost i opću korist od prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra putem Bejtu-l-mala Islamske zajednice, kazavši da je to jedini siguran način da će se izvršiti prikupljanje i distribucija zekata na valjan način i da od takvog sistemskog prikupljanja svi muslimani kao zajednica imaju korist. Salihović je apelirao na važnost solidarnosti tokom cijele godine među muslimanima, međutim propis zekata i sadekatu-l-fitra ne smije biti zamjena za brigu o našim komšijama i rodbini. Jer zekat i sadekatul-fitr je propis koji traži ispunjavanje određenih uvjeta i ne može biti tretirano na nivou sadake i milostinje.

Amir ef. Mahić imam džemata Kamičani zahvalio se u ime svojih džematlija i Medžlisa Kozarac na priznanju i naglasio opredjeljenost rukovodstva Medžlisa IZ Kozarac na čelu sa predsjednikom IO Teufikom Kulašićem i svih imama u promoviranju islamskih propisa i jačanju institucionalnog jedinstva Islamske zajednice.

Muftija bihaćki Hasan ef. Makić govoreći o velikom entuzijazmu Kozarčana da se vrate na svoja zgarišta, izvanrednom procesu povratka i obnove infrastrukture Islamske zajednice na ovom području, i ime Muftijstva čestitao je džematu Kamičani na velikom rezultatu, kazavši da je to veliki retultat za cijeli Medžlis Kozorac i za Muftijstvo bihaćko te da ovo priznanje obavezuje „sve nas da još odgovornije pristupimo našim obavezama“. Muftija bihaćki je govorio o aktivnostima Islamske zajednice kojima se podstiče muđusobna solidarnost muslimana i konkretnoj podršci ljudima u potrebi.

Ekrem Tucaković rukovodilac Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice također je izrazio zadovoljstvo onim što je Medžlis Islamske zajednice i narod Kozarca postigao, istaknuvši da Kozarac u svakom smislu može biti dobar primjer za mnoga područja u Bosni i Hercegovini svojom organizacijom, hrabrošću, solidarnošću, preduzimljivošću i osloncem na vlastite snage i sposobnosti.

Također je ovom prilikom istaknuto da je Medžlis Islamske zajednice Kozarac po sredstvima koja prikuplja u svoj Fond solidarnosti iz kojeg se pomažu potrebni i bolesni na području Kozarca i osiguravaju stipendije među najuspješnijim medžlisima u Bosni i Hercegovini.

Posjeta Kozarcu završena je zajedničkim iftarom u haremu Kamičke džamije, na kojem su, pored muftije bihaćkog Hasan ef. Makića, prisustvovali svi imami, mutevelije i članovi Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Kozarac.

Tokom boravka u Kozarcu rukovodilac Ureda za zekat Elnur Salihović i rukovodilac Ureda za odnose s javnošću Ekrem Tucaković, zajedno s glavnim imamom Medžlisa IZ Kozarac Amir ef. Mahićem, imali su u Prijedoru kraći susret s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Merzukom ef. Hadžirušidovićem. Glavni imam Medžlisa IZ Prijedor predstavio je ramazanske i tekuće aktivnostima Medžlisa.

 

(Rijaset.ba)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence
  • dose mortelle
  • tueur de vie
  • Nelly
  • Milord
  • spada

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.