Najuspješniji povratnički džemat u skupljanju zekata

 

Džemat Kamičani, Medžlis Islamske zajednice Kozarac, najuspješniji je povratnički džemat na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u 2012. godini.

Priznanje džematlijama, imamu Amir ef. Mahiću i Medžlisu Kozarac na predanom angažmanu u primjeni propisa zekata i privrženosti jačanju institucionalnog jedinstva Islamske zajednice odao je mr. Elnur Salihović, rokovodilac Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice.

Tokom posjete Kozarcu, 30. jula 2013. godine, mr. Salihović je u džematu Kamičani, odajući priznanje vrijednim džematlijama na odgovornom odnosu prema propisu zekata, u znak zahvalnosti koju Rijaset iskazuje njihovom radu i rezultatu uručio Amir ef. Mahiću imamu džemata Kamičani i glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Kozarac primjerak rukopisa Kur'ana Fadil-paše Šerifovića.

U svom obraćanju mr. Salihović je istako važnost razumijevanja propisa zekata, šerijatsku utemeljnost i opću korist od prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra putem Bejtu-l-mala Islamske zajednice, kazavši da je to jedini siguran način da će se izvršiti prikupljanje i distribucija zekata na valjan način i da od takvog sistemskog prikupljanja svi muslimani kao zajednica imaju korist. Salihović je apelirao na važnost solidarnosti tokom cijele godine među muslimanima, međutim propis zekata i sadekatu-l-fitra ne smije biti zamjena za brigu o našim komšijama i rodbini. Jer zekat i sadekatul-fitr je propis koji traži ispunjavanje određenih uvjeta i ne može biti tretirano na nivou sadake i milostinje.

Amir ef. Mahić imam džemata Kamičani zahvalio se u ime svojih džematlija i Medžlisa Kozarac na priznanju i naglasio opredjeljenost rukovodstva Medžlisa IZ Kozarac na čelu sa predsjednikom IO Teufikom Kulašićem i svih imama u promoviranju islamskih propisa i jačanju institucionalnog jedinstva Islamske zajednice.

Muftija bihaćki Hasan ef. Makić govoreći o velikom entuzijazmu Kozarčana da se vrate na svoja zgarišta, izvanrednom procesu povratka i obnove infrastrukture Islamske zajednice na ovom području, i ime Muftijstva čestitao je džematu Kamičani na velikom rezultatu, kazavši da je to veliki retultat za cijeli Medžlis Kozorac i za Muftijstvo bihaćko te da ovo priznanje obavezuje „sve nas da još odgovornije pristupimo našim obavezama“. Muftija bihaćki je govorio o aktivnostima Islamske zajednice kojima se podstiče muđusobna solidarnost muslimana i konkretnoj podršci ljudima u potrebi.

Ekrem Tucaković rukovodilac Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice također je izrazio zadovoljstvo onim što je Medžlis Islamske zajednice i narod Kozarca postigao, istaknuvši da Kozarac u svakom smislu može biti dobar primjer za mnoga područja u Bosni i Hercegovini svojom organizacijom, hrabrošću, solidarnošću, preduzimljivošću i osloncem na vlastite snage i sposobnosti.

Također je ovom prilikom istaknuto da je Medžlis Islamske zajednice Kozarac po sredstvima koja prikuplja u svoj Fond solidarnosti iz kojeg se pomažu potrebni i bolesni na području Kozarca i osiguravaju stipendije među najuspješnijim medžlisima u Bosni i Hercegovini.

Posjeta Kozarcu završena je zajedničkim iftarom u haremu Kamičke džamije, na kojem su, pored muftije bihaćkog Hasan ef. Makića, prisustvovali svi imami, mutevelije i članovi Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Kozarac.

Tokom boravka u Kozarcu rukovodilac Ureda za zekat Elnur Salihović i rukovodilac Ureda za odnose s javnošću Ekrem Tucaković, zajedno s glavnim imamom Medžlisa IZ Kozarac Amir ef. Mahićem, imali su u Prijedoru kraći susret s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Merzukom ef. Hadžirušidovićem. Glavni imam Medžlisa IZ Prijedor predstavio je ramazanske i tekuće aktivnostima Medžlisa.

 

(Rijaset.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.