Hartmann: UN mora pokrenuti istragu protiv predsjednika Haškog suda

Nakon što je danski sudac u Haškom tribunalu (ICTY) Frederik Harhoff u pismu svojim kolegama, a čiji su sadržaj objavili danski mediji, iznio ocjenu da Haški sud ne dijeli pravdu, već provodi političke odluke, iznova se nametnulo pitanje utjecaja svjetske politike i velikih sila na međunarodnu pravdu, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

U pismu se Harhoff, kako su prenijeli svjetski mediji, posebno osvrnuo na nedavne oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, bivšem zapovjedniku Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, te šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću.

"To je protivno svakoj vrsti pravde. Američki predsjednik Haškog suda Theodor Meron vršio je pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića. Bilo mu je jako stalo da dođe do oslobađajuće presude", napisao je, uz ostalo, Harhoff, te, navodno, iznio i zbrinutost da bi i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, kojima se sudi za genocid u Bosni i Hercegovini mogli biti, također, oslobođeni.

Meron prekršio Statut suda

Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, poznata novinarka i publicistkinja, autorica knjige "Mir i kazna" koja govori o "tajnim ratovima međunarodne politike i pravosuđa" kazala je u razgovoru za agenciju Anadolija da pismo danskog suca potvrđuje da zabrinutosti oko promjene kursa u Tribunalu ne dijele samo analitičari međunarodne pravde već da ta zabrinutost postoji i unutar samog Tribunala.

"Zabrinutost je rasla do te mjere da je jedan sudaca odlučio obavijestiti svoje prijatelje van institucije, a time i javnost. Ono što mi se čini najvažnije jeste da sudac Frederik Harhoff konkretno ukazuje na kršenje Statuta Tribunala od strane njegovog predsjednika Teodora Merona. Po Statutu, suci moraju biti neovisni prilikom donošenja svojih odluka. Frederik Harhoff tvrdi da Teodor Meron vršio pritisak na druge suce da osigura većinu glasova u petočlanom Žalbenom vijeću kojim je predsjedavao u predmetu protiv Gotovine i Markača, kao i u slučaju Momčila Perišića", kazala je Hartmann.

Znači, dodala je ona, Meron je kršio Statut jer "nije poštovao nezavisnost drugih sudaca".

UN mora otvoriti istragu

"Do sada jedino je danski sudac to javno iznio, ali javna je tajna u Tribunalu da se to desilo. Zatim Frederik Harhoff tvrdi da se Teodor Meron stavio u službu države i imenuje dvije, a to su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Izrael. Da li su te države ili neke druge, to ne mijenja stvar da postoje ozbiljne sumnje da je Meron preoblikovao presude tako da bi zadovoljio političke interese. Time je prekršio svoje profesionalne obaveze odnosno Statut Tribunala", kazala je Hartmann za agenciju Anadolija, te podvukla:

"Ovo su dovoljno ozbiljne i, nažalost, kredibilne optužbe da  nadležni organi otvore istragu i da Teodor Meron bude smijenjen u slučaju da se utvrdi da je kršio Statut Tribunala. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) nema drugog izbora nakon ovog pisma nego da naredi takvu istragu! A ako se utvrdi da nezavisnost i nepristranost sudaca nije poštovana, onda je moguća i revizija presuda".

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.