U Sarajevu održan performans ‘I moja bijela traka…’

Performans ‘I moja bijela traka…’ umjetnice Elme Selman organizovan je danas u galeriji Collegium artisticumu u Sarajevu kao znak doprinosa kampanji ‘Dan bijelih traka’.

I moja bijela traka…’: Performans sjećanja na Prijedor

Ovaj performans je prisjećanje na žrtve općine Prijedor, civile koji su mučeni, ponižavani i ubijani zbog pripadanja drugim vjerskim grupama.

"Performans ‘I moja bijela traka…’ ima za cilj prisjećanje/podsjećanje na žrtve opštine Prijedor, civile koji su mučeni, ponižavani i ubijani zbog pripadanja drugoj/drugim vjerskim skupinama. Na ovaj performans sam se dugo spremala, skupljajući snagu da i na ovaj način podsjetim na ubijene (nestale) očeve, majke, sinove, kćeri, bližu i širu rodbinu, između ostalih i moju, stanovnike opštine Prijedor. Ovakav zločin ne smije biti zaboravljen i građani Prijedora, porodice žrtava, državljani BiH imaju pravo na sjećanje, komemoraciju i memorijale, koji nam, ni 20 godina nakon zločina, nisu dozvoljeni”, kazala je umjetnica Elma Selman.

Simbolika bijelih traka datira od 31. maja. 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija, kojom se nesprskom stanovništvu naređuje da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini. Konačan ishod bio je uklanjanje 94 posto bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorije opštine Prijedor.

Ovo je bio prvi put od 1939. i nacističkog proglasa po kojem su poljski Jevreji morali nositi žute trake sa plavom Davidovom zvijezdom oko rukava, stavljajući tako do znanja da su članovi posebne etničke ili religijske grupe i na taj način bili obilježeni za istrebljenje.

Organizator performansa, festival MESS, poziva Sarajlije da posjete performans "I moja bijela traka…", odaju počast nevinim žrtvama općine Prijedor i iskažu podršku kampanji Dan bijelih traka.

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.