Stanišić i Simatović oslobođeni!

Vijeće holandskog sudije Alphonsa Oriea oslobodilo je danas bivše šefove Državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišiću i Franka Simatovića

Tužilaštvo, kako je konstatirano, nije dokazalo izvan razumne sumnje da su planirali ili naredili zločine za kojih se teretilo.

Podsjetimo, Haško tužiteljstvo je teretilo Stanišića i Simatovića da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, kojem je cilj bio uklanjanje većine Hrvata i Bošnjaka iz velikih dijelova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine.

Optužnica u pet tačaka teretila je Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubistvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima.

U tom poduhvatu bili su, po optužnicu, uz dvojicu optuženih, bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, te vojne i političke vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i komandant paravojnih jedinica Željko Ražnatović Arkan.

Taj cilj je, po optužnici, ostvarivan ubistvima, deportacijama, prisilnim premještanjima i progonima nesrpskih civila, uz učešće jedinica pod kontrolom srpske tajne službe – "Crvenih beretki", "Arkanovaca", "Škorpiona", "Martićeve milicije", ”Knindža” i drugih.

Osim za krivičnu odgovornost samih optuženih, obje presude su važne za rasvjetljavanje uloge Srbije u planiranju, otpočinjanju i učešću u ratovima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Haški tužitelji su u završnim podnescima u januaru ove godine tražili da ih se osudi na kaznu doživotnog zatvora.

"Uzimajući u obzir težinu zločina koji im se stavljaju na teret, ulogu koju je svaki od optuženih igrao u njima… Tužiteljstvo predlaže Sudu da ih, u slučaju da ih proglasi krivima po svim tačkama optužbe, osudi na kaznu doživotnog zatvora", naveli su tužitelji.

Inače, istakli su, dokazi izneseni tokom suđenja razotkrili su tajnu zločinačke operacije SDB-a po Hrvatskoj i BiH, kazao je tom priliko tužitelj Dermot Groom u završnim riječima.

"Kao ključni pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata Stanišić i Simatović su ubijali, deportirali, prisilno preselili i prognali hiljade nesrba tokom gotovo pet godina s velikih područja Hrvatske i BiH. Bili su nezamjenjivi u uspješnoj provedbi zajedničkog plana zločinačkog poduhvata, koji je s područja koja su bila njihov cilj uglavnom ispraznio nesrbe koji su tamo živjeli 1990. godine", poručili su tužitelji.

Odbrana je, pak, tražila njihovo oslobađanje, smatrajući da im nisu dokazani zločini.

Prema optužnici, Stanišić i Simatović su "rukovodili finansiranjem, obukom, logističkom podrškom i drugim vrstama velike pomoći i podrške specijalnim jedinicama državne sigurnosti Republike Srbije i drugim srpskim snagama koje su učestvovale u zločinima u Hrvatskoj i BiH".

Među zločinima koji su počinjeni na području Hrvatske nad civilima i zarobljenicima optužnica navodi niz ubistava počinjenih tokom 1991. na području Dubice, Cerovljana, Baćina, Saborskog, Škabrnje, Bruške, Dalja i Erduta, te od 1992. do 1995. u BiH u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu.

Naknadnim proširenjem optužnice u martu 2006. njih dvojicu se dodatno tereti za likvidaciju šestero Bošnjaka iz Srebrenice koje su 1995. počinili "Škorpioni", a koji su svoje zlodjelo zabilježili videokamerom.

Tužitelji su poručili da je jedan od prvih zločina koji su počinile paravojne jedinice bio napad na Lovinac 1991. godine, u kojem je Simatović lično učestvovao, a potom su uslijedili ubijanje, razaranja i napadi na druge ciljeve u Hrvatskoj od Kijeva do Škrabrnje.

(Anadolija)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence
  • dose mortelle
  • tueur de vie
  • Nelly
  • Milord
  • spada

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.