Performans: ‘I moja bijela traka…’

U petak, 31. maja, 2013. performansom ‘I moja bijela traka…’ umjetnice Elme Selman u Collegium Artisticumu Internacionalni teatarski festival MESS dat će svoj doprinos kampanji Dan bijelih traka.

Performans ‘I moja bijela traka…’ ima za cilj prisjećanje/podsjećanje na žrtve opštine Prijedor, civile koji su mučeni, ponižavani i ubijani zbog pripadanja drugoj/drugim vjerskim skupinama. Performans će u petak, 31. jula biti otvoren za javnost od 10 sati do večernjih sati.

”Riječ je o dugotrajnom performansu u kojem ću 31. maja, u prostoru Collegium Artisticuma staviti bijelu traku (koju su bili primorani nositi) pored imena svake od 3170 civilne žrtve sa područja opštine Prijedor”, najavila je Elma Selman ističući da kroz performans želi podsjetiti i na veliki broj nestalih za kojima se, 20 godina kasnije, još uvijek traga.

Ovakav zločin ne smije biti zaboravljen i građani Prijedora, porodice žrtava, državljani BiH imaju pravo na sjećanje, komemoraciju i memorijale, koji nam, ni 20 godina nakon zločina, nisu dozvoljeni”, zaključila je Selman.

”Pozivamo vas da 31. maja, 2013. od 10 sati posjetite performans ‘I moja bijela traka…’ i odate počast nevinim žrtvama opštine Prijedor i date podršku kampanji Dan bijelih traka”, poruka je Internacionalnog teatarskog festivala MESS bh. javnosti.

Kao poseban sadržaj kulturološkog programa Modul Memorije, Festival MESS će ovaj datum, kao i 11. juli narednih godina obilježavati sjećanjem kroz umjetničke izraze.

 

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.