Hrvatski mediji: Hrvatska je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu

Presuda vojnim i političkim liderima "Herceg-Bosne" s posebnom se pažnjom pratila i u Hrvatskoj, a svi tamošnji mediji uživo su pratili dešavanja iz Haga.

Kako piše Index.hr, Hrvatska je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu (BiH), a sud je potvrdio učešće šestorke u udruženom zločinačkom poduhvatu, kojim je iz Zagreba koordinirao Franjo Tuđman, s ciljem etničkog čišćenja "hrvatske teritorije" u BiH od muslimanskog stanovništva. Konačni cilj je bilo stvaranje "velike Hrvatske".

"Sukob u BiH bio je međunarodnog karaktera, utvrdilo je sudsko vijeće. Drugim riječima, Haški je tribunal presudio da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Sudije su zaključili da su se pripadnici Hrvatske vojske borili zajedno s pripadnicima HVO-a", piše Index.hr.

Portal hrvatskog Jutarnjeg lista tekst je objavio pod naslovom "Franjo Tuđman vodio udruženi zločinački poduhvat", a kazna od 111 godina za šest čelnika "Herceg-Bosne" je okarakterisana kao teška.

Hrvatska radio-televizija (HRT) javlja kako je sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izreklo prvostepene presude bivšim čelnicima "Herceg-Bosne" optuženim za zločine nad muslimanskim stanovništvom i to devet godina nakon dobrovoljne predaje šestorice bh. Hrvata.

HRT je prenio da je Vijeće utvrdilo i da je postojao udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelomično u granicama Hrvatske Banovine iz 1939., radi ujedinjenja hrvatskog naroda. Na čelu zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman, a pripadnici HVO-a na teritoriju BiH počinili su brojne ratne zločine – ubistva, silovanja, nezakonita pritvaranja i mučenja civilnih zarobljenika. Zločini su bili ishod plana koji su priredili sudionici u udruženom poduhvatu kako bi otjerali muslimane iz BiH.

Portal Dnevnik.hr prenio je riječi hrvatsko premijera Zorana Milanovića koji je ne sjednici Vlade Hrvatske rekao kako ne može govoriti o individualnoj odgovornosti, jer su i advokati odbrane rekli koliko je zločina bilo, ali pitanje je koliko i ko mora odgovarati za njih.

"'I ovdje se, kao i u prethodno, provodi navod o udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da se podijeli BiH, a njezin dio priključi Hrvatskoj. To su navodi koji su, kao što znamo, u drugom stepenu, kada je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu na području Hrvatske, odbijeni. To se, što se tiče Tribunala, u Hrvatskoj nije dogodilo. Nije nam svejedno što u tim presudama stoji, nadam se da je moguće, odnosno naravno da ih je moguće preispitati i da će drugostepeno vijeće uvažiti sve ono što mi smatramo da stoji", rekao je Milanović, koji je rekao da je Hrvatska imala grešaka u BiH, ali i da joj je bila partner i saveznik.

"Ako možemo BiH dijeliti na tri naroda, a to stoji u njezinom ustavu, onda bez glasova Hrvata na referendumu o nezavisnosti BiH ona ne bi nikad bila samostalna. Puno je argumenata koji, vjerujem svima nama, govore jedno, ali sud je sud. Tu je drugi stepen, pokazalo se da su u drugom stepenu promjene moguće, katkad i neočekivano", zaključio je Milanović.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.